BJÄRNUM. Under söndagen genomfördes Distriktsmästerskap i skogskörning för deltagare från före detta Kristianstads- och Malmöhus län, samt Blekinge län. Ett bra resultat i tävlingen skulle även kunna kvalificera till SM 2016 vilket innebar att en hel del nerver fanns med bland kuskarna.

Sigvard Gustavsson och hans häst Torp-Tak vann Distrikts- Mästerskapet i skogskörning

I det fina vädret fanns stundtals en stor publik som sökt sig till det natursköna området vid Bjärnums Hembygdspark där tävlingen genomfördes. Att så nära följa ekipagen var en upplevelse. Att se och höra samspelet mellan kusk och häst var fantastiskt.

Arrangör för tävlingen var Skåne/ Blekinge JUF- distrikt. Roger Lindén som kommer från Bräkne-Hoby och ingår i förbundets styrelse berättar att man har mellan 20 o 30 aktiva ekipage i distriktet.

Roger Lindén

Vi upplevde en markant ökning av intresset för skogskörning för 10 år sedan men just nu har det fallit tillbaka något. Varför vet jag faktiskt inte, säger Roger. Under dagens tävling är Roger en av domarna som finns vid de fem stationerna.

Tävlingen startade med bangenomgång klockan 9 och första start var en timme senare. Genomgående för tävlingens fem stationer var att samtliga skulle  använda de redskap som fanns vid stationen. Ingen fördel för någon således.

Flera av momenten gick ut på att hästen med hjälp av sin kusk skulle frakta timmer utmed en markerad bana. Banan var klurigt lagd och det gällde att inte vidröra någon av de markeringar som fanns utplacerade. Marginalerna handlade ofta om centimetrar på varje sida. Här kom samspelet mellan kusk och häst att sättas på prov. Vissa använde de vanliga ”hästkommandona” medan andra ”pratade” med sin häst, -som vad det verkade faktiskt förstod vad kusken menade. Samtliga deltagande hästar var av den Nordsvenska rasen.

Nanna Andersson berättade att hon är uppväxt med hästar. Just den Nordsvenska rasen ligger henne varmt om hjärtat. Att komma ut så här på tävling är trevligt. Man träffar likasinnade och kanske kan vi bidra till bevarandet av just den Nordsvenska hästen.

Nanna och Jörgen Andersson med sin häst Corona, -som passade på att ta en liten "slummer" trots att hon blev fotograferad.

Vi hoppas trots att Corona är dräktig kunna vara med vid SM i skogskörning under 2016. Kanske får vi ta med det lilla fölet om inte SM nästa år går allt för långt iväg, avslutar Nanna.

Efter de fyra första stationerna gjordes en sammanräkning av resultatet. Inför den avgörande sista femte stationen startade ekipaget på fjärde plats först och ekipaget på första plats startade sist. Stationen kallades för ”Lunnebänken”. Totalt fanns sju stockar som skull förflyttas så att fem kom att ligga i botten och två ovanpå. Poäng beräknades även för hur jämnt stockarna placerades.

Det blev en riktigt spännande uppgörelse där säkert en hel del nerver fanns med.

Fjärdeplacerade Jörgen Andersson från Gränum med hästen Corona gjorde en riktigt bra körning och båda kände sig säkert nöjda. Biljett att delta som representant från Blekinge är nu klart.

Nästa startande var Mats Thomsson med hästen Luringen. Kanske var det nerverna hos Mats som gjorde att han missade i momentet då han skulle stapla stockarna. I detta sista moment tvingades tyvärr Mats att bryta.

På tur stod därefter Anders Blomberg från Kristianstad med hästen Pivo. Anders gjorde en mycket säker och rutinerad körning och var säkert riktigt nöjd med sitt resultat. För publiken kom tävlingen i detta moment att bli riktigt spännande. Sist ut var ekipaget som efter de fyra första stationerna låg i ledning. Skulle Sigvard Gustavsson med sin häst Torp- Tak bibehålla sin ledning och därmed vinna hela tävlingen.

Sigvard, som verkade helt oberörd och nog inte har läggning för att bli nervös fortsatte att prata med sin häst Tak. De gjorde därefter en uppvisning i hur samspel mellan häst o kusk resulterar i ohotad seger.

Nu hoppas vi det kommer att gå lika bra för Tak o Sigvard då de representerar gamla Kristianstads län samt för Corona och Jörgen som kommer att representera Blekinge vid nästa års Svenska Mästerskap i skogskörning.