HUSHÅLLNINGSGILLE I VERUM ÄR VILANDE

VERUM. Hushållningsgillet och LRF i Verum höll sina stämmor i byns Bygdegård. Beträffande Hushållningsgillet beslutades att denna förening skall vara vilande till vidare. Ordförande var Sven Ralsgård. Beträffande ekonomiska behållningen hos gillet beslutades att styrelsen skulle fördela denna. Men, det valdes ingen styrelse!

LRF håller årsmöte med Ingvar Larsson och Stig Hermansson vid ordförandebordet.

LRF:s ordförande Ingvar Larsson yttrade i sin hälsning att väderleken under året var varit synnerligen märklig. Trots stormar blev det en bra skörd i synnerhet bärskörden. Mjölkbönderna har problem med dålig lönsamhet. Läget i Sverige i dag är sådant att landet är självförsörjande endast till 50 % med jordbruksprodukter.

Under förra året hade LRF i Verum 95 medlemmar och en del av dessa deltog i kyrksöndag. Andra medlemmar deltog studiebesök och annat som var intressant. Kommungruppen har haft bra kontakt med miljönämnden bland annat inom miljöärenden.

Ledamöter i styrelsen för två år blev Stig Hermansson, Sven Ralsgård, Ingrid Lindberg och Gösta Nilsson. Ledamöter för ett år blev Ingvar Larsson, ordförande, Bertil Sturesson, Sten Nilsson, Anders Tuvesson och Carl Persson. Representant till Byggnadsföreningen blev Sten Nilsson.

Ordföranden meddelade planerade aktiviteter under innevarande år. Redan den 28 februari blir det LRF:s kyrksöndag. Längre fram i sommartiden blir det turnering inom brännboll samt besök på friluftsteater. Åsikter framkom att styrelsen fick i uppdrag att påtala den bristande elförsörjningen på landsbygden. Problemet var även att internet inte fungerade tillfredsställande.

Efter förhandlingarna var det samkväm med mackor och tårta.

Johan Persson från Anticimex informerade sakligt om de skador som även lantbruket drabbas av. Främst var olika sorters gnagare som ställde till problem och onödiga kostnader. Vägglusen är på framgång och möss samt råttor ställer till problem. Johan Persson framhöll att rådgivning från företagets sida delvis kan lösa några problem. Bland mössen är det till största delen skogsmus som orsakar besvär medan husmusen är lite lugnare i sin framfart.

Kvällens föreläsare var Johan Persson som informerade om problem med skadedjuren.

Flera kullar per år av dessa skadedjur kan ge bortemot 50 nya varelser som söker nya revir.
En åtgärd att eliminera skadebeståndet att hålla rent kring byggnader där till exempel en hög med lastpallar kan ge bra grogrund för skadedjuren. En brandorsak som uppkommer allt oftare är de gnagande skadedjuren som gnager sönder elledningar med kortslutning som följd. Tänderna på gnagare har den egenheten att de växter ut vid förslitning.

Top