Brunbildsträning och fika när OK Torfinns nya verksamhetsår inleddes

BJÄRNUM. Lördagar brukar för OK Torfinns del vanligtvis innebära ”lördagsträning”, som i de allra flesta fall arrangeras som någon form av löpning i närheten av klubbstugan vid Möllerödssjön.

Lördagen den 6 februari var dock i flera avseenden ett undantag från den normala lördagsproceduren. Dels byttes det klassiska löppasset ut mot så kallad brunbildsorientering, dels efterföljdes detta träningspass av klubbens årsmöte i klubbstugan.

Teknikträning kan inom orienteringssporten se ut på många olika sätt. Man kan välja att plocka bort kompassen, vilket gör att man mer än vanligt tvingas lyfta blicken för att kunna navigera sig. Man kan också välja att använda sig av kartor där hela kartbitar är bortplockade, vilket gör förmågan att kunna hålla riktningen fundamental.

Ytterligare en form av teknikträning är den så kallade brunbildsträningen, där hela kartan tagits bort, så till den grad att endast höjdkurvorna återstår. Här gäller det att förlita sig på kompassen och sin förmåga att tolka markens höjdskiftningar och det var alltså sådan brunbildsträning som mötte torfinnlöparna på lördagsträningen den 6 februari.

Träningspasset föregicks av en stunds diskussion om vilka delar av terrängen som var svårframkomlig, vilka kontroller som var svåra och vilka som lätta, eftersom de låg ”precis vid stigen”. För undertecknad, som aldrig bott på orten eller sprungit på stigarna runt Möllerödssjön, var dock dessa råd till föga hjälp, eftersom jag ändå inte hade den blekaste aning om var på den stiglösa kartan en stig eller väg möjligtvis skulle kunna tänkas befinna sig. Istället försökte jag navigera mig fram från höjd till höjd i rakast möjliga riktning och där de flesta andra troligtvis tog den ”smarta” vägen runt jobbiga hinder som de visste låg framför, valde jag att gå rakt fram. Således kom detta träningspass att innebära mer kamp mot naturen, än mot kartan och under ca 1,5 timme pressade jag mig igenom täta grönområden, klafsade igenom kärr och hoppade över bäckar för glatta livet. Tillslut hade dock till och med jag lyckats ta mig runt banan, och alla löpare var överens om detta var ett mycket roligt och lärorikt moment i orienteringsträningen.

Lördagsträningarna i OK Torfinns regi inkluderar även alltid en efterföljande fikastund och denna lördag var självklart inget undantag. Tack vare flitiga fikafixare kunde hungriga orienteringsmagar mättas med frallor, kakor och frukt i stora mängder. Till denna fikastund anslöt också flera medlemmar som inte deltagit på träningspasset, eftersom styrelsen även valt att förlägga klubbens årsmöte till denna eftermiddag. Ordförande Urban Arnesson dirigerade smidigt mötet igenom alla punkter på dagordningen och hans bisittare på sekreterarposten, Lisa Nilsson, antecknade flitigt. I vanlig ordning belystes det gångna årets stora händelser i en verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning godkändes och revisorerna avlade sin årliga rapport. Utöver detta diskuterades självklart det kommande verksamhetsåret. Bland annat kan nämnas att OK Torfinn under det kommande året kommer att stå som arrangör för två orienteringsevenemang; en tävling i precisionsorientering den 17 april samt ytterligare en tävling den 27 augusti. Dessutom kommer en banläggarkurs att hållas under den kommande våren. Utöver detta kommer klubben i år att representeras med lag på två av orienteringssportens riktigt stora stafetter, nämligen Tiomila i Falun i maj och Jukola i Villmanstrand, Finland, i juni.

När samtliga punkter på dagordningen avklarats och diskussionsämnena avtagit började således årsmötet att gå mot sitt slut och en utspilld kaffekopp som skrämde slag på både människor och hundar fick sätta definitiv punkt för dagen. Verksamhetsåret har dock bara börjat och med tidigare nämnda stafetter, O-ringen i Sälen i juli samt VM i Strömstad/Tanum i augusti går vi ett mycket spännande orienteringsår till mötes. Dagens lyckade träningspass var ytterligare ett tecken på detta.






Top