"DÄ BEGRIPER DU INTE"!

Under min tid på Norra Skåne hade jag bland annat som uppgift att bevista rättegångar vid tinget. Det kunde vara tämligen långtråkigt vid vissa fall. Det kunde också var helt annorlunda. Vid ett fall hade både domare och nämndemän svårt att låta smilbanden vara i neutralt läge!

En person var instämd för misstänkt rattfylleri samt olovlig körning då vederbörande saknade körkort. Den aktuella personen hade varit ute på turné och vid hemfärden körde han av vägen och hamnade på ett stengärde. Personen fortsatte att ”köra” då bilens drivhjul hängde i fria luften. Då kom den larmade polisen till platsen och bilföraren blev häpen då polisen öppnade förardörren. Hur kan ni öppna då jag kör i 70 km/tim sluddrade föraren fram!

Vid rättegången var den misstänkte ”lindrigt” nykter. Hela rättssalen stank av ångor från starka drycker. En fråga från domaren om den misstänkte var berusad vid aktuella färden: Nej, jag var lika nykter som nu och jag är absolutist!
Den åtalade förnekade att han förtärt sprit. På åklagarens fråga varför han hade så hög halt som nära två promille då han inte förtärt sprit? Det beror på tabletter jag tar för hjärtbesvär, svarade den misstänkte rattfylleristen.
Nej försök inte, svarade åklagaren dessa tabletter kan inte ge något promille i blodet.
Den åtalade svarade: Det begriper jag bättre än du och pekade på åklagaren! Åklagaren behöll mungiporna i nolläge!
På en fråga från domaren hur han kunde köra av vägen då han var helt nykter svarade den misstänkte, pekade på domaren och sa: Hade inte min lilla hundracka hoppat upp i knäet på mig då jag körde hade det aldrig hänt! 

Den åtalade fälldes både för rattfylleri och olovlig körning. Det var inte hans första besök hos rättsliga myndigheten!

Top