Historia och Handarbete från Emmaljunga besökte Bjärnums Museum

EMMALJUNGA/ BJÄRNUM. Historia och Handarbete i Emmaljunga avslutade säsongen med en träff på Bjärnums Museum. En verklig bevarad skatt i den skånska bokskogen. Här kan man lätt tillbringa flera timmar i nostalgins makt och det är väl använd tid kan jag lova. Ett femtontal personer från Vittsjö och Emmaljunga slöt upp och välkomnades av Lotta Svensson och Arne Wighagen.

Lotta berättade bl.a om att det finns c:a 300.000 föremål här att se på, 1 miljon(!) dokument, 10 – 20 tusen diabilder, flera autentiska hus, varav det står två likvagnar i ett av dem, i väntan på att få visas. Bakom Lotta fångades våra ögon av en fantastisk snidarglädje av ca 150 olika träfigurer.

Hantverkare av dessa var Alte Nilsson, född 1920 och död 1984. Samtliga av hans föremål , som finns på museet, är en gåva och ska förbli här.

I samlingssalen fick vi sitta på några av de 34 stolarna, alla gjorda i olika träslag. Den tyngsta var gjord i syren och vägde 14 kg och den lättaste var gjord i pil och vägde knappt två kg. Arne Wighagen förevisade stolarna för Sven-Otto Lund och Ingvar Bergman.

Sedan blev det fritt fram att gå runt på museet och beundra allt från förr, många föremål med Bjärnumsanknytning. Alla vi som var med här kände att hit vill vi återkomma för att se mer!

Historia och handarbete i Emmaljunga har träffats fem gånger. Innehållet har varit roligt och varierat: Allt från berättande, bild-och fotovisning, av inbjudna gäster, egna minnen samt lite stickande och virkande.

Top