Kommande helg, en stor helg för Precisions- Orienterarna

BJÄRNUM. Den 15-17 april drar årets första tävlingshelg igång inom precisionsorienteringssporten. På fredagskvällen inleds tävlingshelgen söder om Åhus, där också lördagens tävling kommer hållas. Helgen avslutas med en tävling nere vid OK Torfinns klubbstuga vid Möllerödssjön sydost om Bjärnum.

OK Torfinns precisionsorienterings-tävling skall hållas vid Möllerödssjön på söndag den 17 april.

I skrivande stund är 53 personer anmälda till fredagens tävling, medan 96 personer är anmälda både till lördagens och  söndagens tävlingar. Tävlingsledaren för OK Torfinns tävling hoppas på att söndagen ska bjuda på fint väder och locka fler (både vana som ovana) utövare till direktklasserna som anmäls på plats vid klubbstugan med start från klockan 10:00.

Men, vad är då precisionsorientering? Jo, precisionsorientering (Pre-O) är en gren inom orienteringssporten där större vikt läggs på de tävlandes orienteringsförmåga, samtidigt som den fysiska delen av sporten underlättas av att förflyttning enbart sker på stigar och vägar. Här ska framkomligheten vara god och detta gör att denna orienteringsgren lämpar sig väl för samtliga utövare, oavsett fysisk förmåga. Kontrollerna sitter utplacerade längs vägar och stigar, och vid varje kontroll finns det i sin tur ytterligare ett antal kontrollskärmar utplacerade i terrängen. Det gäller här att utifrån sin position vid vägkontrollen kunna avgöra vilken av de utplacerade skärmarna som är den som finns angiven på kartan. Detta kräver att de tävlande har god förmåga att studera fina detaljer i kartbilden, i synnerhet då det även förekommer kontroller där samtliga skärmar sitter ”fel”. Stämpling sker i rutor på ett startkort och flest korrekta stämplar vid målgång vinner. För att särskilja tävlande med lika många rätt vid målgång används även tidskontroller. I Sverige finns för närvarande ca 140 rankade precisionsorienterare.

Top