ÅRETS SKÖRD STUDERADES I GUNDRASTORP

 

GUNDRASTORP. Intresset för landsbygden verkar hålla i sig. Det kom cirka 30 besökare till LRF:s och Hushållningsgillets fältvandring hos lantbrukarparet Lena och Jerry Olsson i Gundrastorp. Det blev information om sådd och skörd vid utvalda platser. Det blev även information om utfodringen av kreatur från gårdens skörd.

Några av de lantbruksintresserade på fältet. 

Denna form av fältvandring har pågått under flera år och intresset finns kvar. Från Lantmännen fanns Magnus Jönsson på plats som sakkunnig beträffande gödsling, sådd och skörd. Jerry Olsson berättade om sina erfarenheter vid användande av gödning och sådd. Ett överskuggande problem var utbredningen av ”skräppor” men bekämpning hade tillämpats med olika odlingsformer. Beträffande gödning var det en balansgång mellan olika tegar, väderlek och område.

De tre informatörerna. F v Jerry Olsson, Magnus Jönsson och Anne Svensson.

Beträffande skörden av vallodling var det noga med skörd varken före eller efter en viss dag. Det är växtligheten som anger dagen! Stor betydelse gällde också om skörden skulle användas till ensilage eller rundbalar, med eller utan plast. Åsikterna var något delade om en vall skulle skördas två eller upp till fem gånger per säsong. Redan vid vårbruket måste målet finnas vilken skörd som skall sås och vilken gödning som skall användas. Dagens lantbrukare måste besitta en stor kunskap om sådd och skörd.

En del av årets skörd är paketerad.

I lantbrukarparets maskinhall blev det samling vid kaffeborden. Det var de båda organisationerna som bjöd på förtäringen tillsammans med ett lantbruksföretag. Där fanns Anne Svensson som informerade om utfodringen lantbrukens nötbesättning. Ett enkelt sätt att bestämma nyfödda kalvars vikt var ”ett snöre i lomman med knutar”. Denna metod var tämligen utslagsgivande. Hon redogjorde för olika foders innehåll och givor. Numera finns även ekologiskt foder tillgängligt för lantbrukare med denna odling.

Top