SKOLELEVER I VERUM FICK PREMIER

 

VERUM. Sex elever från Verum församling som slutat åk 6 fick sammanlagt 10 500 kronor i premie. Nilla och Axel H Pettersson i Verum hade inga barn med testamenterade då hela sin betydande förmögenhet till Verum församling. Testamentet blev offentligt efter Nillas bortgång 1979. Bland annat skulle en viss summa delas ut till elever som hade bäst kunskaper i vissa ämnen. Högsta premien de två första åren var drygt 6 000 kronor.

Premiemottagarna samlade vid donatorernas gravplats. F v Hugo Johansson, Ida Johansson, Amadeus Stjernfelt, Olle Thunberg, Marcus Salomonsson och Amanda Henriksson.

Efter permutation blev bestämmelsen att premie skulle delas ut till alla elever i åk 6 i Verum församling. Resultatet i speciellt prov var avgörande för premiens storlek. Så förhåller det sig fortfarande att alla elever får en premie. Sammanlagda premiesumman var i år 10 500 kronor.

I samband med musikgudstjänst i Verum kyrka var det ordföranden i församlingsrådet, Anders Paulsson som delade ut premierna. I sitt anförande framhöll han makarna Petterssons tanke på hembygden och dess verksamhet. Genom testamentet är det fortfarande flera grupper inom barn- och ungdomsverksamheten som får del av detta. Donatorerna tänkte även på kyrkan och dess utsmyckning. En viss procent av avkastningen skall årligen läggas till kapitalet.

Efter utdelningen av premierna var det samling vid makarna Petterssons gravplats. Där lade Anders Paulsson ner blomster till minnet av de bortgångna.

Musikerna som även spelade på kyrkogården.

Till sist sjöngs psalmen Härlig är jorden till ackompanjemang av Karl Lindén och Jens Westberg som även tjänstgjort i kyrkan. 

Top