HÖG KLASS PÅ ALLSÅNG I BJÄRNUM

 

BJÄRNUM. För sjunde året arrangerades Allsång vid Bjärnums museum. 

Det var Fornminnesföreningen i samarbete med Norra Åkarps kyrka som presenterade onsdagens allsångskväll. Vilken kväll det skulle bli! Magnus Johansson i världsklass, gjorde kvällen minnesvärd. Niclas Brandts orkester var helt suveräna.

Konferencier för kvällen var ”radarparet” Mats Olofsson och Micke Andersén. 

Mats menade i inledningen att det skall vara ”skåningar” om det skall bli riktigt bra, han syftade även på Sanna Nielsen som leder ”Allsång på skansen” just nu, o visst är det så. Naturligtvis blev första allsångslåten ”Bjärnum i mitt hjärta….” på känt tema och ribban för kvällen var satt. Den sångglada publiken fortsatte under Mats ledning med ”Kristina från Wilhelmina”.

Kanske vi har drygt 300 personer. Synd att regnet skulle komma, har nog avskräckt en hel del, säger Arne Wighagen, ordförande i fornminnesföreningen. -Hur i hela friden har du lyckats få hit Magnus Johansson? Arne ler, o jag får inte något konkret svar!

Mats presenterar kvällens första gästartister. Malin och Marie Bengtsson från Vittsjö.

Dessa två systrar är naturligtvis kända för sin stora musikalitet framförallt i bygden. De framförde med Malin på saxofon ”South of the Border”, en låt faktiskt från 1939 med en film med samma namn. Än en gång visade dessa båda systrar att de har mycket hög klass på sin musikalitet.

Allsång var temat, så därför blev nästa punkt under Mats ledning ” de komma från öst, de komma från väst….” Den sångglada publiken var genast med på tonerna.

 En dam-, "Gulli" överröstade helt plötsligt alla. Jessica Persson presenterade sig som en äldre dam med vissa problem.

Jessica är en erfaren revyartist med många ”strängar på sin lyra”. Hon inledde med ett problem av den ”ljudliga” arten där hon på ett humoristiskt sätt gav publiken flera tips på hur man kan lösa dessa ”fenomen”.

Kvällens höjdare… Magnus Johansson presenterades. Magnus är helt klart idag Europas och troligen Världens bästa trumpetare just nu.

Denne man är helt klart magisk med sin trumpet. Han, Magnus gjorde en ”avstickare” till Bjärnum på sin väg med Diggilo till Bornholm. Här handlar det inte bara om att fullt ut behärska sitt instrument utan även om att lägga in en enorm känsla i musiken.

Magnus hittade familjen Wrambjer från Tyringe i publiken

Magnus gav även prov på sin fina sångröst. ”Jag och min far”, en Magnus Uggla-låt som han framförde med stor känsla.

Arvid framför Idas sommarvisa

Passande så här i sommartid kom även ”Idas sommarvisa”. Solist var Arvid, Mats Olofssons barnbarn. Nu kände säkert alla, samtidigt som regnet upphörde att sommaren verkligen är här.

Gulli (Jessica) fick hjälp från "Jocke med kniven" ....att starta motorsågen                                                                                

Till toner från motorsåg framförde "Gulli" (Jessica) "Jag vill vara din Margareta.."

Vad vore en allsång utan ”Carola”. Åter trädde Jessica in. Denna gång förklädd till den kända Carola. Att rollfiguren tagit ett gage på 175 000:- som ”Carola” menade, chockade naturligtvis Mats Olofsson.

Han fick dock inte ”en syl i vädret” utan blev genom ”Carola” direkt insatt som fläkthållare.

Åter dags för Magnus Johansson. Denna gång med ett stycke ur ”Gudfadern”. Svårt att finna ord, fantastiskt, sagolikt, vilken mästare på sitt instrument.

Magnus gav även prov på sin basröst genom att sjunga inledningen av ”Old man river”. Han menade att rösten kanske var i klass med Krister Sjögrens basröst. O visst var det så.

Torgny Söderberg och Magnus Johansson skrev den kända låten ”I love Europe”, en låt som senare kom att framföras av just Krister Sjögren.

Magnus gjorde under kvällen en blandning av låten, ibland med sin basröst och ömsom med sin trumpet. Naturligtvis ville publiken inte släppa Magnus, de ville ha mer o applåderna ville inte sluta. Magnus valde som avslut sitt landskaps melodi. Att få höra ”..ack Värmland du sköna..” med denne magiker på trumpet, i denna fantastiska omgivning, i denna fina sommarkväll, går bara inte att beskriva, du borde varit med…

Du som inte inledningsvis trotsade regnet och åkte till Bjärnums museums allsång har missat en sagolik kväll och musikaliskt ett evenemang av hög klass.

Mats avslutade med att tacka alla medverkande och sponsorer som gjort det möjligt att genomföra kvällens allsång vid museet.

Den 6 augusti är ett datum du verkligen bör notera. Då kommer ”Bjärton 70 år” att firas. Det kommer att vara ett stort program, med både utställningar och firande vid Bjärnums museum och därefter i Folkparken. Boka detta datum och håll koll på reklam som kommer, inte minst på denna sida.

Top