SVAMPENS DAG

 

VITTSJÖ. Svampens dag - eller som man också säger, De vackra svamparnas dag – firades traditionsenligt i söndags då Snapphanebygdens Mykologiska Förening bjudit in till exkursion till det vackra bokskogsreservatet vid Ubbalt. Exempel på vackra svampar var:

 

Ametistskivling

Bittersopp

en av flera arter Fingersvampar

Rödbandad Spindelskivling

Kerstin Thånell och Allan Nyberg kunde glädjas åt att 25-tal svampentusiaster ställde upp och ville lära sig mer om svamp. Efter samling på Marknadsplatsen i Vittsjö bar det iväg till P-platsen vid Geta hålan. Kerstin gav tydliga instruktioner om svampletandet, och under en timmes tid lystrades till lockropet ”Svampen kallar”. Därefter samlades gruppen för att sortera svamparna i grupper. Allan gick igenom hur man går tillväga för att successivt bestämma kremlor, riskor, soppar, spindelskivlingar med flera grupper.

Allan Nyberg demonstrerar Blodsopp för en stor skara svampvänner

Intresset var stort, och det kom mycket kommentarer i stil med ”Kan man äta den?”, ”Den liknar ju trattkantarell!”, ”Varför är det här ingen riska?” och ”Hur lagar man till blodsoppen bäst?” En hel del svampar kunde namnsättas och totalt insamlades mellan 100 och 120 olika slags svampar. Lyckligast av alla för dagen var kanske Gunvor Engkvist som fann en stor fin blomkålsvamp att mumsa på!

Gunvor Engkvist fann en stor Blomkålssvamp, som är en god matsvamp.

Efter genomgången bjöd familjen Thånell på en god och närande svampsoppa. Slutligen informerades om nästkommande aktiviteter i föreningen, nämligen insamling av svamp vid Möllerödssjön den 17 september till svamputställningen på Bjärnums museum kl 13 – 16 påföljande dag, den 18 september. Föreningens program avslutas för hösten med en svampexkursion till Vedema söndagen den 25 september.

PS Jo då, vi fann en del kantareller, trattkantareller och karljohansvampar också i Ubbalt-skogen!

Top