Spelmansträff slog rekord

 

VITTSJÖ. Redan klockan ett, en halvtimme före programmets start var Teatersalen fylld av tillresta spelemän och ganska snabbt kom det så kallade Allspelet igång. 

Lokalen nästan fyll en halvtimme före starten....

Efterhand kom ännu fler och lokalen räckte inte riktigt till, några började spela ute i vestibulen.

På utsatt tid välkomnades publik och spelmän av Malin Bengtsson, medlem i Bygdespelarna och det planerade Allspelet startade. 

Malin Bengtsson till höger startade årets träff genom att välkomna publik och spelmän

Detta innebär att samtliga spelar tillsammans. På repertoaren fanns många kända melodier, Gånglåt från Skärsjödal, Gammal dalavals, Hambo på logen för att nämna några. Det trakterades en mängd olika instrument, allt från dragspel, fiol, nyckelharpa, trummor till gitarr och munspel.Efter en halvtimmes gemensamt spel delade spelmännen på sig och övergick till det så kallade ”Busk-spelet”. Detta innebär att man samlas i mindre grupper och låter den spontana musiken flöda.

Ofta börjar en mindre grupp och efter ett tag ansluter fler. Efter ett tag spelades det på flera platser, både inne i Medborgarhuset men även i utomhus, på flera platser i den sköna sensommaren.

Samtidigt fortsatte en jämn ström av publik att komma till Medborgarhuset, kanske för att musiken säkert hördes över hela Vittsjö.

Boel Bengtsson, medlem i Bygdespelarna, som håller i Spelmansträffen, var glad över både stor publik och många spelmän. Vi har faktiskt de som rest ända från Munkedal, Jönköping och Göteborg för att vara med, säger en glad Boel. Tänk, vilken tur vi har med vädret, det kommer säkert att bli flera som kommer att spela utomhus. Jag tror vi har någonstans mellan 100 och 150 spelmän här nu, vi har inte hunnit räkna alla efteranmälningar ännu, fortsätter Boel.

Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var jag och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har mina döttrar, Malin och Marie blivit engagerade i evenemanget. Under några år höll vi till på Raka Spåret där det spelades på perrong, godsmagasin och tågvagnar. När denna möjlighet försvann flyttades stämman tillbaka till Wittsjöskog, men sedan i fjol håller vi till i Medborgarhuset. Antalet besökare har ökat för varje år. Förra året var det fullt i salen vid allspelet med bortåt 80 spelmän och det spelades i alla husets vrår men i år är det säkert ännu fler, säger Boel.
Extra kul att så många kommit, detta med tanke på att Bygdespelarna 10 år i år.

Hur länge håller ni på att spela idag? -Ja, det vet jag inte riktigt, men jag skulle tro att några fortsätter efter midnatt, avslutar Boel.

 

Irene Lindström från Jönköping kom med sin fiol och Sigfrid Eriksson från Klippan anlände med sin nyckelharpa.

Medan husse trakterade sin basgitarr passade den lille på att helt ostört ta en slummer.

Göran Karlsson hade åkt med sitt dragspel från Ulricehamn för att deltaga i spelmansträffen.

Anna Wollin kom med sitt munspel från Borås. Anna sjöng senare även då buskspelet startat.

Top