Virkade mormorsrutor för en bättre värld.. och varmare!

 

Att slå ett rekord i virkade mormorsrutor gör sig inte av sig själv. Nej, till det fordras många händer och mycket garn. Rekordet som ska slås innehas av Växjö med med en filt på 405 kvadratmeter! Vår intention är att få ihop 430 kvadratmeter.

Jag skriver vi, för uppskattningsvis sitter mellan 2 – 300 personer och virkar, men medlemsantalet i gruppen ”Mormorsrutor – Rekord” är över 700 st.

Den person som jag valt att intervjua är Cecilia Haapasaari i Västra Frölunda. Hon är inte den som kläckte idén från början, men den som tog tag i spakarna och styrde upp skutan när det krisade. Projektet startade de 20 augusti 2016 och pågår till juli månad 2017. Då hoppas hon att de fått ihop 19125 rutor till en fyrkantig filt! Detta kommer att ge 456 barnfiltar (gånger 2 så blir det en vuxenfilt).Vill man vara med och bidra, så kan man skicka in så många rutor man vill. Alla är lika välkomna. Cecilia påpekar att de är noga med att man ska kunna använda restgarner av vilken sort som helst, så det inte blir en ekonomisk fråga om att köpa nytt garn. Vilka organisationer ska då få ta del av resultatet? Medlemmarna har kommit med följande förslag:

  • IVO- skickar till ett läger i Irakiska kurdistan
  • AFFC- skickar till Manduar och Sankandi, 2 byar i Gambia
  • Då-brådd-ja- skickar till Dobrogearegionen i Rumänien
  • Panzi- Skickar till Panzi-sjukhuset i Kongo
  • Slättmissionens hjälpande hand- skickar bl.a. till Rumänien, Ryssland, Moldavien, Estland, Ukraina och RCA (Centralafrikanska Republiken)
  • Rumänieninsamlingen i Kinna- skickar till ett barnhem i Rumänien
  • Erikshjälpen/Human Bridge- skickar bl.a. till Kongo
  • Räddningsmissionen lämnar filtarna till kyrkor som har nattöppet för hemlösa i Göteborg (Vuxenfiltar).

De tre organisationer som får flest röster av medlemmarna kommer att få dela på filtarna. Sedan kommer även 15 st barnfiltar skänkas till Dicksons Hus, äldreboenden i Göteborg (för att lägga över axlarna eller i knät i gemensamma dagrummet) och Bohusläns katthem. Detta är två typer av organisationer som flera medlemmar nominerat, men som inte kan ta emot så många som 150 st filtar.

Min sista fråga är om de kommer att orka med att starta ett liknande projekt? Flera i gruppen har påpekat att det otroliga kontaktnätet de byggt upp måste tas tillvara. De vill fortsätta handarbeta för välgörenhet men i vilken form ar inte klart ännu. Något kommer det i alla fall att bli, för allas mål är att tillsammans kunna göra världen lite bättre och lite varmare. Tillsammans är vi starka och ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vill du vara med? Ta då kontakt med mig, Kristina Blomberg, tel:0451-24026 

Top