VANDRARSÄLLSKAP NJÖT VÅRVÄDRET

 

VITTSJÖ. Årets andra vandring med Birgitta Åkesson & Co gick i gränstrakterna av Osby och Hässleholms kommuner. Den lilla skaran av sex tvåbenta vandrare tillsammans med fyrbente Frodo startade vid Nybygdens f.d. skola promenaden västerut. Färden gick i stort sett längs Skåneleden mot Eljatal och Malgeröd. 

Kommungränsen var tydligt markerad i skogen.

Frosten i mossa och fjolårsgräs tinade ganska snart, liksom vandrarnas sinnen. Solen gassade från klarblå himmel. När sällskapet närmade sig ett gammalt grustag blev det snabbt tal om fikapaus. Sagt och gjort!

Vandrargruppen njuter i solen ovanför Malgeröd.

Framme i Eljatal, helt nära Eljatalstorpet, kunde vi konstatera att den gamla kallkällan tyvärr var förstörd och obrukbar. Istället för provsmakning av dess vatten, funderade vandrarna mycket över betydelsen av ortnamnet Eljatal, utan att någon visshet om saken kunde nås.Övergången från Osby till Hässleholms kommun var väl markerad vid den lilla skogsstigen vi följde. I en solig glänta ovanför Malgeröd kunde vi vi lyssna till ropen från både tranor och en spillkråka.

Sotticka växte på en tallstubbe nära Eljatal.

Årets första(?) sjuprickiga nyckelpiga visade sig också där. Sista sträckan mellan Malgeröd och Hörlinge är leden omdragen på grund av att det inte går att komma över dämmet vid Hästberga kraftstation efter att dammen brast 2010. Vi fick helt enkel följa landsvägen fram till målet i Hörlinge.

Nästa vandring går av stapeln den 1 april och går till vackra Fyledalen i sydöstra delen av landskapet.

Top