Ute var det mörkt, som det ju är dagen innan årets mörkaste dag. Men inomhus var ljuset tänt i stakar, glögg i tennmuggar och små hembakade kakor. “Kura skymning” samlade en skara människor på glasverandan på Vittsjö bibliotek denna onsdagskväll före jul.

Dikterna kom fram, folk läste egna och andras dikter och historier med skiftande teman såsom Metoo-associationer, husvagnsdikter, barndikter och de gamla goda dikterna som låter folk filosofera över dagens situation. Här dryftades barnuppfostran, föräldrarollen, livsstilar, flyktingsituationen och dikter med och utan musik.

Mellan uppläsningarna kom frågor om var konsten finns i Vittsjö. Finns det någon som skriver, någon som är hantverkare och konstnär där man kan köpa lokalproducerade varor? Kan dikterna höras för sig själv eller är de bättre med musik?

Dan Anderssons dikt som beskriver svenskarnas vemod togs fram i ljuset. Fröding och Taube är alltid aktuella. Här fanns både danskar och norrmän och det blev utbyte av erfarenheter om visor och verser. En riktigt fin decemberkväll på biblioteket. Arr: Bibliotekets Vänner i Vittsjö.