LÅNGARÖD. Längs byvägen och slutligen välansade gårdsvägen kom bil efter bil. Alla med gemensamt mål. Sonjatorpet i Långaröd, Farstorp. För tredje året var det friluftsgudstjänst i Sonjas anda vid det gamla torpet, Sonjas födelsehem. Nuvarande ägarparet till torpet, Maria och Tomas Nilsson bjöd även på fika.


Sonjatorpet som var Sonja Stjernquist födelsehem.

Primadonnan Sonja Stjernquist (1931-2002) var född på det som i dag kallas Sonjatorpet. Med tiden blev hon även ägare till Norregård. Där var det träffar då Sonja bjöd in sin stora bekantskapskrets. Hon hade även träffar på torpet med färre antal gäster.


Några av de 130 besökarna vid friluftsgudstjänsten.

Paraplyer och tillfälligt tält gav skydd mot regndropparna som inte kom i större mängd. Torpägare Tomas Nilsson uppskattade samlingen för att hålla minnet av Sonja Stjernquist levande. För 3 år sen var det Farstorps präst Staffan Örneskans som tryckte på startknappen. Vid denna högtid var också torpets svenska flagga i topp men nederbörden gav inte rättvisa åt flaggan. Redan vid infarten till torpet välkomnade den skånska flaggan.


Ingegärd Henningsson och Bror Lund lät höra sina proffsiga stämmor.

Friluftsgudstjänsten inleddes av Staffan Örneskans med unisona psalmen En vänlig grönskas. Han framhöll att varje människa är unik men har också skyldighet att förvalta erhållna gåvor. Han citerade ett uttalade i sin delvis humoristiska predikan: Även om prästen inte verkar klok så är det klokt det han säger!


Kvartetten som medverkade. Staffan Örneskans, Rune Lindkvist, Bror Lund samt Ingegärd Henningsson.

Gästande medverkande var Ingegärd Henningsson, Bror Lund samt Rune lindkvist där de tagit regnskydd under lusthusets tak. Bror Lund sjöng bland annat ett potpurri samt Det måste vara underbart. Tillsammans med Rune Lindkvist sjöngs sången Här är gudagott att vara.

Ingegärd Henningsson återupplivade Sonjas röst då hon som en hyllning till Sonja sjöng Blott en dag. Ingegärd berättade att hon som solist i ett par kyrkor sjungit där Sonja var åhörare. Vidare har Ingegärd varit solist på operan i Malmö. Numera är hon frilans med sångens toner. En av Sonjas favoritlåtar, Löjtnantshjärta sjöngs av Ingegärd och Bror. Helt enligt tradition med Sonja sjöng Ingegärd Trumslagarvisan


Maria och Tomas Nilsson bjöd på friluftsfika i logen.

I Sonjatorpets loge bjöd Maria och Tomas Nilsson på kaffe med kaka. Hur många är det i dagens läge som verkligen bjuder så många gäster?