VITTSJÖ. På tisdagskvällen genomfördes åter ett boksläpp på Vittsjö bibliotek. Det var författaren Åke Larsson som samtidigt gav ut två nya titlar.

Åke Larsson som har sina rötter i Vittsjö, har tidigare gett ut två böcker. Den ena boken handlar om den på 40-talet Vittsjö-anknutne racerföraren Rudolf Caracciola den andra boken beskriver SAAB;s fina och idag i samlarkretsar mycket eftertraktade sportbil Sonett.

Åke Larsson visar sina senaste böcker

Åkes intresse för varumärket SAAB väcktes tidigt. Genom sitt intresse har Åke lyckats skapa många unika kontakter med flera av de ledande personerna inom flyg och bil-märket SAAB.

Vid min intervju berättar Åke att han fört dagbok över sina resor och kontakter kopplade till sitt intresse under lång tid. Det har blivit väldigt många resor, ibland långa, berättar Åke. Jag har haft förmånen att genom åren träffa flera av de personer som betytt mycket för just SAAB. Genom dessa kontakter har nya kontakter fötts och jag har därmed även fått förmånen att besöka platser som man normalt inte har tillträde till. Jag har bland annat besökt en av SAAB;s verkstäder som faktiskt ligger i en berganläggning, berättar Åke. 
Jag hade även förmånen att få träffa Erik ”på Taket” Carlsson (känd rallyförare för just SAAB). Erik var lyrisk då jag skänkte honom boken om Rudolf Caracciola.

Jag är glad över att jag redan från starten av mitt intresse bett om autografer vid mötena. Ofta har dessa kontakter skapat en vänskap som levt vidare i form av ytterligare kontakter, ibland via brev. Några av dessa personer har jag kontakt med även idag. Allt detta har jag genom åren sparat som minne i min Dagbok.

Åke berättar att det var Leif B Frid som driver Öraholma bok & skrivstudio som fick nys om mina dagböcker o menade att dessa är så unika att du borde ge ut dem i bokform. På den vägen är det, det blev två böcker och de båda släpps idag, fortsätter Åke. Den första heter ”Dagböcker berättar om folk, flyg, fåglar och bilar”. Den andra har titeln ”Ännu några minnen”.

Åke Larsson och förläggaren Leif B Frid

Boken ”Dagböcker berättar om folk” är naturligtvis upplagd som en dagbok. Det imponerande är att i tidsföljd ta del av de kontakter Åke skapat och hur han beskriver hur han fått tillträde till platser och objekt som är få förunnat.
Boken illustreras med många bilder och skisser. Jag trodde inte man kunde sträckläsa en dagbok, men börjar man med ”Dagböcker berättar om folk”, så väcks efterhand mer o mer nyfikenhet.

Boken ”Ännu några minnen” inleds med -”Ring Knustorp, jag visste att Stirling Moss skulle komma till Knustorp”……, -skriver Åke. En annan del i boken som imponerade på mig är där Åke lyckats att samtidigt få autografer skrivna av Erik Carlsson ”på taket”, Hans Eklund, Torsten Åhman, Stig Blomqvist, Anders Nordstedt, PA Johansson, Per Eklund, Peter Bäckström. Alla dessa autografer är skrivna av mycket kända personer som på sin tid var ledande inom motorsporten i världen.

Lite längre fram i boken återger Åke sina möten med andra legender som Picko Troberg, Per Sturesson, Jan ”Flash” Nilsson. Även kontakten med prins Carl Philip finns med.
Boken startar med noteringar från 1993 och vandrar framåt i tiden. Även denna bok är fängslande inte minst om läsaren har intresse för bilar och flyg.

Böckerna kommer att kunna köpas vid ICA och blomsteraffären i Vittsjö, eller via direkt kontakt med Åke Larsson (0733 398 007). Naturligtvis finns de även på Bokus och Adlibris och kan beställas i bokhandeln eller via nätet.

Kvällen på biblioteket fortsätter med att Leif B Frid berättar om hur han blev förläggare. -Jag har alltid haft drömmen att bli förläggare. Efter tidigare arbete som journalist öppnade sig vid pension möjligheten att starta upp ”Öraholma bok & skrivstudio”. Leif berättade om det viktiga samspelet mellan författaren och förläggaren. Ofta kan tillfälligheter skapa ingångsport för en kommande bok. Leif berättade att han i sin roll som förläggare upplever sig vara både stöd och inspiration för författaren. Ibland händer det att man ”kör fast” i skrivandet och då kanske jag kan hjälpa.

Kvällen avslutades med fika och fortsatt trevligt prat om böcker.