Ärtsoppa i Norden

ÄRTSOPPA. Ärter med fläsk har blivit en vanlig maträtt särkilt bland militären och skolorna. 
Ärter med fläsk är känd i Sverige sedan 1200 talet, i hemmen koktes den i en kittel över öppen eld, där kunde den räknas som husmans-kost.

Att "ärtor med fläsk" blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket. Av tradition serveras numera ibland varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad förklaring till det, men troligen härstammar skicket från 1700-talets officersmässar, där punschen sades minska ärtinducerade väderspänningar. Denna tradition upptogs av nationalromantiska studenter i samband med 1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt. Efterrätten till ärtsoppa är traditionellt någon form av pannkaka med sylt.

Ärtsoppa, i Sverige även känt som ärtor med fläsk är en klassisk maträtt i husmanskosten som tillagas på liknande sätt i många länder. Ingredienserna är bland annat gula ärter, spad från kokt fläsk, lök och kryddor (vanligen peppar, senap, timjan och mejram). Ärtsoppa representerar den typ av matlagning i det traditionella allmogeköket där man lagade maten över elden på den öppna härden i en enda kittel i vilken man regelmässigt blandade vegetabiliska och animaliska råvaror. I vegetariska varianter av ärtsoppa avstår man från fläsk och fläskspad. Ärtsoppa har ett mycket högt biologiskt värde.

I Finland serveras ärtsoppan som huvudrätt på bröllop och begravningar.
I Norge har de morot potatis och grönsaker.
I Danmark har de rotfrukter och grönsaker i soppan Fläsk /korv och senap serveras som tillbehör vid sidan om.
På Island används saltat lammkött till ärtsoppan. Där serveras ärtsoppa ofta på fettisdagen.

Källa / Wikipedia.

Top