Sopplunch med brödrafolk

VITTSJÖ. Säsongens första sopplunch i församlingshemmet blev ett förbrödrande över gränsen. Det var Britt Nelin som via Öresundsbron förklarade skillnaden och eventuella likheten mellan Sverige och Danmark. Visserligen har Danmark och Skåne varit brödraland men många händelser har skett under tiden. Visst är jag stolt att vara en Göing!

Britt Nelin berättade om Danmark med Vittsjöbakgrund.

Eva och Sven Andreasson följde traditionen och bjöd på delikat soppa. Överskottet från lekamliga utspisningen kommer att tillfalla behövande människor i närområdet. 

Britt Nelin inledde försvaret för Danmark att detta land var det allra äldsta kungariket med anor tusen år tillbaka. Beträffande åtråvärda spritdrycker var det betydligt bättre tillgång i Danmark än i Sverige med monopolet Spritbolaget. Fördelen (om det är en fördel) är att allemansrätten gäller i Svea rike men är uteslutet i DK. Med hänvisning till bild försökte Britt klara av vissa problem med skor. Att hygga på DK och hyggligt på svenska tungomålet. Beträffande mål så käkas frukost i DK mitt på ljusa dan men under julhelgen flyttas frukosten till aftonen.

Unga och äldre käkade soppa i församlingshemmet.

Beträffande danska Smörrebred skall denna rätt ätas med kniv och gaffel då inte ens danska befolkningen förmår gapa över den bamsiga rätten! Lyssnarna vid lunchen fick vetskap att svenska präster behåller prästkragen även i civila livet. I Danmark tar prästen av sin vidlyftiga prästkrage då han lämnar kyrkan! Ordförväxlingar kan uppstå då samma ord på olika föremål och händelser förekommer.

Med tulpan och psalmbok på bordet talades det om värdsliga problem.

Någon större framgång med de danska räkneorden blev det inte med lite tres här och var.
Stefan Dahlström förmedlade tack till föreläsaren och lämnade blommor (inte blommer!) och lyckades hålla masken på svenska språket! Stefan avslutade med kort andakt med andlig servering efter den lekamliga utspisningen. Som avslutning sjöng Mats Lunnergård och Sam Larsson ett par sånger.

 

Top