VITTSJÖ, BJÄRNUM. Enligt svenska Temadagar firas idag Örtens dag, Alla flickvänners dag, Senapens dag samt Hatten dag.

På flera ställen slår man idag ett slag för pollinatörer och biologisk mångfald. Örter kan både locka och avskräcka pollinerare och andra insekter. Syftet med informationen är att uppmärksamma hur man kan locka till sig de små insekterna genom att odla örter. Örtens dag firas varje år men i år är siktet inställt på pollinering.

Alla flickvänners dag firas också idag. Likt senapens dag är detta ett firande som initierats av affärsmän. Alla flickvänners dag, en dag när alla flickvänner förväntar sig bli lite mer bortskämda än vanligt. Att ge blommor är ett exempel som ges i reklamen.

Vid en del butiker, bland annat ICA gör man idag reklam för olika senapssorter. En stark klassisk kvalitétssenap förhöjer smakupplevelsen skriver man i reklamen.

Hattens dag har inte funnits så länge. Den instiftades 2014 av paret Mats och Pia Klockljung i Glommersträsk. På platsen har de idag även byggt upp ett ”Hattmuseum” där besökaren kan beskåda drygt 400 hattar. Flera av dessa är klenoder skapade av kända modister, bland annat finns flera hattar skapade av Jenny Stenqvist.
Enligt paret Klockljung är det fler och fler som har hört talas om museet och besöksantalet har därför ökat.