Trädgårdsträff i Rommentorp

VITTSJÖ, ROMMENTORP. Efter regn kommer solsken och så även denna söndag när Vittsjö Hushållningsgille och Vittsjö LRF hade bjudit in sina medlemmar till en trädgårdsträff hos Lotta och Jörgen i Rommentorp.

Jerry Olsson från Vittsjö LRF hälsade oss alla välkomna till denna träff och överlämnade sedan ordet till Lotta som berättade om trädgården och dess uppbyggnad. Vi var ett 30 tal som mött upp och vi såg alla till att både hålla avstånd och vara tysta när Lotta pratade och då vi alla ville höra vad hon hade att berätta så var det ingen konst att vara tyst heller.

Lotta har varit bosatt på gården sedan 30 år tillbaka och Jörgen flyttade dit för ca 10 år sedan.

Från att ha enbart en gräsmatta med mossa som klipptes med jämna mellanrum till denna trädgård med odling av växter, grönsaker och blommor, ja, -det togs sin början för 7 år sedan.

Det började med att en gammal lada kollapsade under snömassorna 2013, där den stått byggdes ett nytt garage med tillbyggt uterum. Men vad skulle man göra med all den bortschaktade jorden?

En slänt byggdes upp bakom nybygget, stensättning runtom, olika växter platerades.

Efter detta påbörjades det stora projektet med att få bort allt ogräs som härjade bakom den nybyggda slänten.

potatis i övertäckta pallkragar

olika sorters kål

Idag täckodlar man där potatis och i övertäckta pallkragar odlas bland annat olika sorters kål och här och där oaser för avkoppling.

röd solros

gul solros

rosenskära

Och inte att förglömma alla dom vackra blommorna som finns här. 

Det senaste projektet som också tarvade ett hårt jobb, är det stora tunnelväxhuset. 

bomullsplanta

Där odlas 5 olika sorters tomater, 3 gurksorter, blåbär, paprika, 3 persikoträd, långbönor, bondbönor. En ovanlig växt på våra breddgrader fanns där också – nämligen en bomullsplanta. 

Utanför växthuset finns det en helt underbar syrenberså. Bara tanken på att kunna sitta där när syrenerna blommar – det måste bara vara rena lisan för själen.

Som vi vet behöver alla växter vatten för att kunna växa och ge skörd. Lotta och Jörgen använder sig enbart av regnvatten för att inte behöva belasta den egna brunnen. På en del av vattentunnorna sitter det solcellsdrivna elaggregat som i sin tur ser till att grödorna får sin beskärda del av vattnet via så kallad droppbevattning. 

Lotta och Jörgen hade på olika ställen gjort det möjligt för sittning både under och utan tak.
I partytältet hade två gamla symaskinsunderreden och en gammal dörr förvandlats till ett bord med ett vackert stilleben hämtat från trädgården. 

En tanke och idé om vindskydd ut mot åkern tog sin form och i träramar infogades gamla uttjänta hästräfsehjul.

Efter en mycket uppskattad visning och innan den medhavda fikan avnjöts tackades Lotta med gåvor från Hushållningsgillet och LRF vilka överlämnades av Lena och Jerry. Givetvis gällde detta även Jörgen men just då var han ute på fortsatt visning. 

Kan det månne ha varit denna ängel som såg till att det i stort sett var uppehållsväder under trädgårdsträffen? 

Till Lotta och Jörgen säger vi än en gång stort tack för att vi fick komma och att vi under några timmar kunde få njuta av allt det vackra som ni har och få annat att tänka på i dessa Coronatider.

 

Top