Swedish Carp Challenge, 20-årsjubileum i Vittsjö

VITTSJÖ. Mellan den 29/8 och 1/9 hölls den stora karpfisketävlingen återigen i Vittsjö. 20 lag om två personer slöt upp under tävlingsdagarna. Samtliga deltagare fick ha tre spön i vattnet, det betyder att det var totalt 120 karpfiskespön i sjön samtidigt. De fiskade alltså dygnet runt i totalt tre dygn. Tack och lov har de larm på spöna så om det är någon karp som visar intresse för betet så går larmet, sover de så blir de väckta!

Ett speciellt upphäng av kroken så att den alltid vänder sig så att karpen blir krokad i underläppen, notera att hullingen är bortfilad, allt för att skydda fisken mot onödig skada.

De första fiskedagarna var det väldigt dålig aktivitet på karparna i sjön så det var endast någon enstaka karp som drogs upp, mättes, vägdes och fotograferades innan den försiktigt fick gå tillbaka i sjön. Jag bor cirka 100 meter fågelvägen från fiskeplats 6 (se karta) men märkte inte av att det var så många fiskare vid sjön förrän jag gick ner till båtiläggningsplatsen vid monumentet.

 
Närbild av fiskekartan

Här är samtliga fiskeplatser utmärkta

Det var först när jag såg några låga och diskreta tält som jag förstod att det var fiske på gång, när de avslutat och lämnat så märktes det knappt att de varit här i tre dygn, lite nertrampat gräs var allt som lämnats kvar. Exemplariska campare!


Robert Österlund
Palle Sköldblom

Jag frågade vad det var som gjorde karpfisket så intressant och svaret var att det är själva utmaningen att få upp den misstänksamma och svårlurade fisken. Det stämmer nog som en kvinnlig karpfiskare sa till mig - "när man har dragit upp den första så är man fast!" Jag kan gott tänka mig att det stämmer, att efter lång väntan få upp en stor fisk som dessutom är en riktig kämpe, det måste vara adrenalinhöjande!


Den första karpen, 6900 gram

Jag talade extra mycket med Robert Österlund och Palle Sköldblom, de fiskade från plats 6 och ledde tävlingen väldigt länge men slutade på en andra plats. En rolig grej var att det visade sig att vi hade en gemensam bekant, Linnea Lönn - en av Sveriges flitigaste kvinnliga fiskare, världen är liten.

 
Anders Johansson från Boråstrakten tävlade för Team Sexdrega

När jag kom ner till fiskeplats 6 under söndagen hade de precis fått upp sin andra karp, ett monster på 8.2 kilo. Den hade trasslat in sig i vassen så Robert höll spöet och Palle hade hoppat i sjön och vadat ut, han följde linan tills han kom fram till karpen och sen hade han lyft upp den i famnen och burit den i land. Trots att jag kom ner till sjön nästan en halvtimme efter fångsten så var nog pulsen fortfarande över 150!


Karp nummer två, 8200 gram

Det verkade vara ett väldigt mysigt fiske, speciellt med tanke på det vackra vädret som var under de här dagarna. Tyvärr gjorde vädret att det blev onödigt svårfiskat, det är tydligen så att karpen blir mer aktiv om det regnar och blåser.

Slutställning: Första plats tog Team Concrete, Mikael Svensson och Jari Fernhed, de fick tre karpar på 8150+8375+7400, totalt 23925 gram.

Andra plats tog Team Oskarshamn, Palle Sköldblom och Robert Österlund, 6900+8200+7400, totalt 20450 gram.

Tredje plats gick till Team SBM, Birger Holmqvist och Mårten Ström, de fick en karp på 9950 gram vilken också var tävlingens största fisk!

Speciellt tack till Palle som skickat foton och resultat.

Läs mer om karpfiske och karpfiskare här!

Top