VITTSJÖ. Ett nytt företag, som med tanke på årets Nobelpris i ekonomi (utveckling av nya auktionsformat), ligger i tiden öppnade under måndagen sin verksamhet i Vittsjö. Företaget heter Norra Skånes Auktionshus och finns nu i fd. Algas lokaler.

Anders Svarfvar och Urban Lång visar hur varorna sorteras inför varje auktion  

Ägare till det nystartade företaget är Urban Lång och Pierre Svarfvar (Pierre var på resande fot vid vårt besök av företaget). Urban har tidigare erfarenhet av affärsverksamhet från bland annat butik i Oderljunga. Tankarna för nostalgiska saker samt återbruk har vuxit fram genom åren. Vi fann att det saknas Auktionshus i just den norra delen av Skåne. Därför sökte vi lämplig lokal och det blev Algas gamla fabrik. Här ligger vi lämpligt utmed genomfartsleden och det är dessutom enkelt att ta sig hit från alla håll. Covid har tagit bort alla tidigare auktioner så det enda som verkar fungera idag är näthandeln, fortsätter Urban Lång.

För att få en bra start kontaktade vi idrottsföreningen VGIK, som i år inte kunde genomföra sin stora höst-loppis på grund av just Covid. Vi diskuterade med bland annat Anders Grandin och Erika Nilsson som tände på idén till samarbete. De har kört lite reklam för auktionerna vid sina matcher. Idag har vi en hel del av deras prylar här som nu ligger ute på nätet till budgivning. Försäljningen innebär för VGIK helt och hållet en inkomst till föreningen, vi förmedlar bara.
Det har redan trillat in en hel del bud på deras prylar, fortsätter Urban. De rutinerade budgivarna väntar in i det sista, därför skall det bli intressant att följa budgivningen på måndagkväll, då första auktionen går ut.

Naturligtvis går det bra att komma hit för att titta på alla varor och skapa ett kundnummer, men inte köpa något. Vi har öppet för visning måndagar och onsdagar 15-19 samt lördagar 10-14, fortsätter Urban.

Urban fotograferar, dokumentera och lägger upp på nätet

Vårt arbete innebär att sortera, fotografera, skriva fakta om objekten samt lägga upp på nätet för auktion.

Finns det många aktionsfirmor på nätet? -Ja, men i närområdet är det glest från Kristianstad i öster till Laholm- Helsingborg i väster, i norr är närmaste i Ljungby och i söder är det Höör. Det går utmärkt att komma hit för att lämna varor, gäller för privatpersoner, dödsbon och företag eller konkurser. Till viss del har vi även möjlighet att hämta varor.
Vi samarbetar även med begravningsbyråer för att kunna hjälpa med försäljning, även utföra grovstädning samt förmedla kontakt för finstädning avslutar Urban Lång.

Att besöka företaget på nätet är enkelt (nskauktionshus.se), här finns tydlig information om hur man köper, säljer eller hur man via tfn kan kontakta Auktionshuset för att få råd.