Blommor som lyser upp ens vardag

Brukar tänka på vad det skulle vara grått och trist om inte blommor fanns, det är ju en glädjande stund med alla dessa blomsorter som finns att köpa och som lyser upp i fönsterkarmen. Utbudet är stort det är bara att välja och vraka bland blomprakten.


rosa Begonia

Tror nog att denna blomsort Begonia är en av de vanligaste blommor som odlas i krukor, finns ju i olika färger under året och som passar in på årets alla högtider. Till salu finns gult till påsk, ljusrosa under våren för att bli i mörkare nyanser under sommaren, därefter återkomma i röda blomknoppar och även senare i vitt lagom kanske till jul. En tacksam blomma som för det mesta blommar några veckor om man har tur vill säga men ibland faller dom av snabbt. Under lupp så visst är dom vackra, små och skira men med lite gula stänk inuti själva blomman.


Hibiscus

Denna blomma som också finns i de flesta hushåll, (fanns förr i alla fall) som man går och väntar på om och när den har tänkt att blomma i år eller inte. Den som jag har i min ägo är en storbladig växt och som är hyperkänslig för allt verkar det som. Flyttas från en plats till en annan vill den inte, men man måste när den har blivit så stor att den inte får plats på fönsterbänken. Viktig att den då blir placerad exakt som den stod innan. Finns det knoppar på plantan då så ramlar dom av, tråkigt. Men som man kan se här räddade jag en och den blommar på ett skaft men med fyrblommigt på samtliga håll så blomman är helt rund. Titta noga så syns ståndare och pistiller från de andra som har samma utgångsläge. Väl värd att vänta på, fastän den blommar helt kort tid.


Saintpaulia

Underbara och långblommande sort, gäller att ha tur o klara av en gammal gammal blomsort. Lite enklare tror jag, eftersom jag har fått blommor som är framtagna de senaste åren men också i ny upplaga med flera färger på blomma. Men dom klarar jag inte, vet inte om de nya sorterna är lika tåliga som de äldre. Dessa som jag har fotograferat är ju från samma moderplanta från början. Under åren (35 )som gått så har ju nya telningar växt upp och delningen vart ett faktum. De trivs när de får stå trångt och de blommar från tidig vår april och fram till nov/dec . Hela tiden står de i fönsterkarmen som vätter mot söder, fast när den hetaste perioden är inne så flyttas de ut lite från fönsterglaset, annars blir bladen lite brunbrända men de blommar ändå, vackra eller hur.

Vilken tur att man kan ha blommor inne även för dom som inte tål dofter, för doftar gör inte alla blommor inte dessa i alla fall. Magiska årstider med skiftande blomprakt och flera sorter väntar runt hörnet. För tillfället så lyser dessa blommor upp min vardag.

Top