VITTSJÖ. Damklubbarna i svensk elitfotboll ersätts till hundra procent. Detta när herrklubbarna i allsvenskan och superettan avstår delar av sitt coronastöd från regeringen. 

 

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket till idrotten i sviterna efter corona uppgår till 159 miljoner kronor. Av dessa kommer 41 miljoner kronor att fördelas av Riksidrottsförbundet direkt till landets klubbar under elitnivån.

Fördelningen av elitklubbarnas del hanteras däremot av Svenska fotbollförbundet, efter beredning av Sef och EFD, och man går på regeringens önskemål om behovet av ökad tanke kring en jämställd fördelning.

Förbundsstyrelsen jämnar ut stödet mellan herr- och damsidan. Detta efter att Sef-klubbarna avstår en del av sitt stöd. Damklubbarna får hundra procent av vad de ansökt om, klubbarna i allsvenskan och superettan 41,5 procent av ansökt belopp. -Denna fördelning möjliggörs av att Sef-klubbarna avstår fem miljoner kronor som används för att EFD-klubbarna ska kunna få allt man ansökt om, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som samtidigt förklarar: –

Sedan är det ett faktum att herrklubbarna ändå får betydligt mer än damklubbarna, stödet bygger på de intäkter klubbarna normalt sett har – men som man i och med pandemin går miste om – och där är skillnaden betydande. Det gör det ännu viktigare att vi i detta utsatta läge jobbar tillsammans och beaktar stödet utifrån ett jämställdhetsperspektiv – något som också regeringen efterfrågat, säger Nilsson, skriver Aftonbladet.

Annika Grälls, ordförande EFD (elitfotboll dam): – Många klubbar lever med små ekonomiska marginaler redan i utgångsläget – pandemin har skapat en situation som är mycket besvärlig och blir allt svårare att hantera. Att det blir en fördelning som ger damklubbarna hela det belopp man sökt betyder mycket. Vi uppskattar den dialog vi har haft med SEF och beslutet vi enats om – vi vet ju att även SEF-klubbarna är hårt ansatta av pandemins effekter.

Så här mycket ekonomiskt stöd får klubbarna i damallsvenskan: 

Kristianstads DFF - 784 365 kr
Linköpings FC - 732 639 kr
Umeå IK FF - 719 055 kr
Vittsjö GIK - 605 262 kr
Piteå IF DFF - 541 121 kr
Kopparbergs/Göteborgs FC - 495 046 kr (plus 1 148 301 kr för CL-spel)
KIF Örebro DFF - 442 000 kr
Eskilstuna United DFF - 433 683 kr
Växjö DFF - 387 575 kr
FC Rosengård - 363 380 kr (plus 330 961 kr för CL-spel)
IK Uppsala - 342 000 kr
Djurgården - 231 344