VITSJÖ. Denhära vackra julrosen inköptes till en högtidsdag som vi alla trodde då att före jul så skulle man kunna umgås med visst avstånd inomhus människor emellan, men nähä.

Så först fick blomsterhandlaren i byn ha den hos sej. Men när julhelgen nalkades så fick jag hämta hem den. Julrosen tillhör familjen blommande ranunkelväxt och att den odlas ofta i och för trädgård. Jag visste ju att den är mycket köldtålig och bladen är gröna året runt. Denna växt har använts inom medicinal området. Myter finns det i alla områden och även om denna växt, folktro.


mörklila julros

I dagsläget finns det 21 olika arter, det finns i flera färger som vita, enkla blommor, dubbelblommiga i vitt, grönt, melerade färger och blommande dubbla lila färg inom julros släktet. För att nämna några så har blombutikerna olika arter att välja mellan. Julrosen vill inte flytta runt i trädgården så det gäller att hitta en bra plats med detsamma. Trivs de så blommar dessa år från år på sin halvskuggiga plats och hela växten är giftig. Fakta är inhämtad från Wikipedia.

Den hära lilla godingen fick jag förra julen igen, lite konstigt har det varit med denna krukväxt hela tiden. Alla andra år när jag fått/inhandlat Azalea så har det varit svårt att få den att bibehålla sina blad. Antingen för lite vatten så att den tappar blad eller för mycke. O buden är många hur man ska vattna den för den är kinkig. När jag fick den var den översållad med blommor och jag tänkte då kan jag få den till att överleva den nästkommande månad så är det bra. Med jämna mellanrum åkte den ut i uterummet när det var töväder och varmare klimat. Så när våren och värmen kom på åtta tio plus fick den stanna kvar därute.


röd Azalea

Den blommade så vackert i flera månader, snart så kom det flera nya bladskott och Azalean den fortsatte att växa under hela året som en helt grön växt i uterummet. Fortsatte att vattna den och när senhösten satte in, så kom det små knoppar på den. Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå hela vägen men jo det gjorde det. Visst den blommar inte med så många många blommor men den blommar med stora blommor.Syns nog på bilden, helt underbart och den blommar fortfarande med sina vackra röda blommor. Den tappar inte några blad alls, konstigt men det gör årets vita Azalea men det är en annan historia.

Med en titt i fakta bok så tillhör Azalean släktet rhododendron i familjen ljungväxter där den utgör idag två av åtta undersläkten en lövfällande och en städsegröna. Kan de vara nyckeln till att min blommande Azalea återblommar. Det behövs inte mycket för att man skall mysa i väntan på.....