VITTSJÖ. Under måndagskvällen genomfördes ljusmätning på Vittsjö Idrottsparks huvudplan.

Bakgrunden är att Svenska Fotbollsförbundet ställer krav på ljusintensitet inte minst för att tillgodose behovet vid kommande Tv-sändningar. Detta ”min-krav” på ljus innebär att vid vissa matcher är belysningen tänd även dagtid.

På plats fanns Tommy Dahlberg och Staffan Widell från El-Olles med mätutrustning. Bestämmelserna för mätningen är tuffa och ljusets mäts vid en mängd platser i alla riktningar.

500 lux är idealvärdet som eftersträvas men med åren mattas både lampor och reflektorer. Nu finns dock toleransvärden och kvällens mätning låg lite lågt men troligen inom dessa gränsvärden. Detta kommer senare uträkning att utvisa.Det konstaterades att några armaturer hade slocknat, utsatta för väder och vind under snart tio år är detta inte så konstigt. Vad som är mer problematiskt är att idag används inte längre dessa kvicksilverlampor utan är ersatta mot mer miljövänliga och effektiva LED-armaturer. Problemet är att ett byte av samtliga lampor till modernare handlar om en stor investering. Om byte kommer att genomföras är tanken att bibehålla en del gamla armaturer men vända dessa för att tillgodose belysning även vid den så kallade Friidrottsplanen.

Idrottsparkens A-plan är redan dressad och ser riktigt fin och jämn ut. Snart kommer säkert marktäckning på plats för att därmed snabba på grästillväxten.

Om inte pandemin sätter käppar i hjulet är tanken att årets damallsvenska seriespel skall starta söndagen den 18 april. Då är det Piteå som gästar Idrottsparken.

 

Start Damallsvenskan Vittsjö - Piteå Finding your local time... 1 Day Klicka