VITTSJÖ, BJÄRNUM. Visst kan alla dagar räknas som kaffets dag. Men just i dag – den 29 september – ger vi den älskade drycken lite extra uppmärksamhet.

Lyft din kopp bryggkaffe, americano, cappuccino eller espresso – nu är kaffets dag här! 
Den internationella kaffedagen firas över hela världen den 29 september. Dagen grundades 2015 för att hylla det ”svarta guldet”, men också för att hedra de kvinnor och män som odlar och skördar den dryck vi älskar, enligt International World Coffee Day.

Kaffesmaken påverkas av flera olika faktorer. Som till exempel valet av böna, då olika slags bönor har olika fyllighet och syrlighet. Även vattnet spelar sin roll.

Det finns främst två olika kaffebönor: 
Arabica. 
Den här bönan är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna, enligt sajten kaffeguide.se.

Robusta. 

Robusta är enklare att odla än Arabica- bönan, vilket gör den billigare att producera. Den innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein och används därför oftast för att späda ut Arabica-bönor. Rostningen påverkar också smaken. Lättrostat kaffe kan smaka mer syrligt medan mörkrostat ofta är fylligare och har en mer intensiv arom.

Enligt Expressens sajt ”Hälsoliv” har kaffe en del positiva egenskaper och man menar att du ska dricka kaffe varje dag.

Bränner fett & boostar träningen.
Kaffe höjer din kroppstemperatur vilket också kan öka din förbränning och kaloriförbrukning. Om du är sugen på att gå ner i vikt lyfts kaffe därför fram som en positiv produkt. Enligt andra studier kan en kopp kaffe öka din prestation under ett träningspass.

Kan minska risken för demens & Parkinsons.
Kaffets positiva egenskaper har i flertalet studier kopplats samman sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers. Enligt professorn Miia Kivipelto kan kaffedrickande i måttlig mängd minska risken för demens med hela 50 procent.

Skyddar blodet, hjärtat och hjärnan.
För ett antal år sedan pekades kaffe ut som en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom eftersom det ger ett tillfälligt förhöjt blodtryck. I dag ser man inga sådana samband. Studier har i stället visat att en måttlig mängd kaffe i stället minskar risken! 3-4 koppar per dag brukar anses vara lagom. Koffeinet skärper dessutom din hjärna och kan motverka försämrat minne.

Förlänger livet.
I en studie nyligen kunde forskare se att kaffekonsumtion kan kopplas till ett längre liv och minskad risk för att dö i sjukdomar. Enligt forskarna verkar tre koppar om dagen vara ett gyllene snitt för ett långt liv.

Höjer humöret och motverkar depression.
Att kaffe är humörhöjande vet de flesta kaffedrickare. För några år sedan genomfördes en stor studie bland amerikanska kvinnor. Resultatet visade att risken för att drabbas av en depression minskade med 20 procent bland de som drack omkring fyra koppar per dag.