Skamlig marknadsföring av för skattebetalare extremt dyr o flera år senarelagd Sydvästlänk

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Tidigare aviserade utjämning av elpris inom Sverige genom lansering av Sydvästlänken framstår än mer som stor politisk bluff. En mer trolig utveckling är att våra vänner i norr på sikt tvingas till samma höga elpris som vi i södra Sverige.

Nu är det den nordiska elhandelsbörsen Nord Pool som styr vårt högre elpris. Detta trots att Sverige producerar mer el än vad vi inom landet konsumerar! Nordisk konkurrens om elen och fint sommarväder påstås vara orsaker till nuvarande höga elpriser.

Internationell marknad? Elen köps på den nordiska ”elhandelsbörsen” Nord Pool. Den styrs av efterfrågan och tillgång. När tillgången i norden är liten ökar priserna. Detta trots att Sverige producerar mer el än vad vi använder. Då köper vi, Sverige, ironiskt nog även el från kolkrafts-England! På grund av att det regnat för lite i fjällen har mängden vatten i Vattenkraftverkens magasin minskat, skyller man ”krystat” på.

För lite vind. Det har blåst mindre än vanligt under sommaren och hösten. Därför påstås vindkraftverken snurrat mindre vanligt. Detta har inneburit mindre vindkraftsproduktion. 

Låg elproduktion i Söder. När de sydliga delarna av landet producerar för lite el blir det svårare att överföra el från norr till syd där det finns underskott. -Detta skulle ju dyra sydvästlänken råda bot på? Men vad händer, det ser du enkelt på fakturan från din elleverantör!

Kärnkraftverken är stängda. Flera kärnkraftverk har "passande nog" varit stängda för underhåll just i denna period. Detta sammanfaller bland annat med att en reaktor på Ringhals tagits ur bruk för reparation.

Det svenska stamnätet har inte alltid den kapaciteten som behövs för att överföra el från norr till söder. Men sydvästlänken som nu är i drift skulle avhjälpa detta!

Mitt i denna röra av inhemsk överproduktion av el i norr samtidigt som man importerar el från England har man startat upp oljekraftverket i Karlshamn, vilket strider mot vad allt miljötänk uttrycker.
Hur fungerar vårt Sverige?

 

Top