MALSERÖD. Sista söndagen i september bjöd på perfekt väder för skörd av de nu mogna vindruvorna som växer i långa rader på vingården i Malseröd hos Mike och Amanda Roe, som förutom vingården driver Värdshuset Furuliden i Vittsjö.

Det första vi ser när vi är på plats är att det skördas för fullt bland de 500 plantor av den gröna druvan Solaris, som växer på vänster sida på slänten ner mot Vieån. Ett 25 tal personer har kommit för att delta i detta denna ljuvliga höstdag.

Men hur vet man då när det är dags ? Jo till sin hjälp har man ett särskilt instrument som mäter sockerhalten i druvan.

Men allra först måste dock de skyddsnät som satts upp mot skadedjur tas bort. Och därefter rullas ihop på den särskilda rullspolen som konstruerats av Matti Hämäläinen för just detta ändamål. En sträcker på nätet och en rullar, så att det blir jämnt och fint. Matti är även delägare i vingården.

På åkern på höger sida om vägen har det planterats ytterligare 2 500 plantor, både röda och gröna druvor. Rondo är namnet på de röda druvorna och bland de gröna är det inte enbart Solaris som odlas utan även Seyval blanc och Chardonnay och det är inte alla som kommer att ge någon skörd i år så därför beräknas årets skörd att komma upp till 500 kg och om allt går väl inför nästa års skörd så kan de ge flera ton.

Längs åkerkanten vid de nyplanterade vinstockarna står det dubbla rader med lavendel och på en väl utvald plats står det en bänk, och där kan man sätta sig en stund och njuta av prakten åt båda hållen bland annat den vackra portalen där klätterrosorna nu börjar ta fart.

Det är inte bara till att klippa ner klasarna utan man måste också se till att de dåliga druvorna tas bort innan klasen läggs i spannen. När den är full, bärs den till Mike som väger varje spann och noterar vikten, innan druvorna sedan hälls över i transportlådor.

Druvorna kommer att transporteras till Flädie Vingård utanför Lund. Då pandemirestriktionerna nu har släppts så kan Mike i år vara med under hela processen med vinframställningen.
Förhoppningen är att det ska bli två sorters vitt vin från dom gröna druvorna och från den röda druvan ett rosévin och ett sparkling rosé.

Efter ett par timmars idogt arbete bjöds det på flera olika sorters grillad korv med tillbehör. Och fram tills dess hade det skördats 420 kilo druvor. Efter att ha fått energitillskott fortsattes det med skörden. Den totala skörden för i år blev 566 kilo.

Ett stort innerligt varmt tack till Mike och Amanda för att vi, maken Les och jag, fick vara med er några timmar och delta i skördandet