BJÄRNUM. I en lokal beläget under biblioteket i Bjärnum samlas ett gäng damer varje torsdagseftermiddag. Lokalen är full med vävstolar och damerna sitter koncentrerade och tysta bakom en del av dom. Det är ett noggrant arbete som utförs.

 Intresset av Hantverk och vävning speciellt ligger Bjärnums damerna varmt om Hjärtat och det är i denna byggnad dom håller till med sin verksamhet. 


Skyttlarna åker mellan varpen och bommen trycker inslaget på plats. Resultatet blir allt från trasmattor till damastdukar.

Ulla Carlsson gör rent väven efter att ha vävt färdigt sitt projekt en trasmatta.


- Jag får göra lite enklar saker som badlakan och trasmattor, berättar Ulla Carlsson som endast varit med i gruppen några år. Storasystern Wiveca, som varit med länge väver en något mer avancerad damastduk.

Siv Svensson körde den största väven och på den tillverkade hon en röllika.

Birgitta Nordqvist satt vid en liten spolmaskin och delade upp sin trådspole 


Barbro Olofsson var i full färd med att tillverka en Sjal av finaste kvalitet.


Anita Danielsson vävde en matta med fint mönster. 


Barbro Rickardsson körde en liten väv och på den tillverkade hon en löpare

Ros-Marie Nihlen vävde en matta av finaste trasor 


Anita Persson var i full färd med att ladda sin väv för att väva en trasmatta

Ann-Marie Persson höll på med en finmaskig bordsduk med ett svårt mönster.


Birgitta Nordqvist gick igenom nya arbeten med Borghild Svensson


Gruppen har funnits i lokalen sedan 1970. Självklart byts deltagarna ut med jämna mellanrum. Några slutar och andra kommer till. Många av vävardamerna har varit med länge medan några är relativt nya. - Intresset för konsthantverk är stort, berättar gruppen när vi samlats för att dricka kaffe och äta goda kakor.

Så var vi framme vid dagens höjdpunkt. Kafferasten där alla världens problem fick en lösning. Alla damerna var inte komna till bords då bilden togs. 

Alla är rörande överens om att gemenskapen runt kaffebordet är viktig. – Här pratar vi om mat, kakor och städning, säger Anita Danielsson. – Ett och annat världsproblem löser vi också, fyller Siv Svensson i.

På frågan om hur pandemin har påverkat gruppen, svarar Siv – Under pandemin fick vi dela upp gruppen på tre dagar under veckan. Alla hade sitt eget kaffe med och vi höll avstånd. Alla har egen nyckel hit, så vi har kunnat köra hela tiden, fortsätter hon. Av ljudnivån runt kaffebordet att döma, är det lätt att förstå att alla är glada att återigen kunna vara samlade.

Kerstin Björk har precis färdigställt en duk på 2400 mm i finaste mönster.

Siv Svensson visar sitt senaste alster för Kerstin Björk.


Att väva är ett långsiktigt projekt. Det som vävs i dag kan få vänta länge på att se dagens ljus. Hela varpen skall användas innan väven plockas ner. Kan i flera fall ta några år. Så att fundera på att göra julklappar till denna jul får ses som en omöjlighet. Det är inte ens säkert att det som görs nu är klart till nästa jul. Det står helt klart att det är ett mycket tålmodigt släkte, dessa vävdamer.