BJÄRNUM. Då blev det en uppföljning på de populära föredrag om andra världskriget som Ingvar Lindberg höll på Museet i fjol vid denna tid. Fem onsdagar är nu inplanerade och alla kvällarna är precis lika underhållande.

Ingvar Lindberg visade bilder från tiden innan andra världskriget på Museet i Bjärnum.

Den första kvällen är redan avklarad och det stora ämnet den här kvällen, var Berlin OS 1936 där Bjärnumslegenden Herman Thuvesson medverkade och under ogrundade omständigheter gick miste om guldmedaljen, men var nog tippad att ha med sig guldet hem till Bjärnum och sin förening BK Trim som vid den tidpunkten hade många fina brottare i sin förening. Han slutade på en fjärdeplats vilket var nog så hedrande för denne ambitiöse Bjärnumskille.

En bit kakel från OS byn Elstal, som ligger väster om Berlin. Huset som Bjärnumsbrottaren Herman Thuvesson bodde i under hela OS 1936 var rivit men Ingvar fann en kakelskärva som tillika var tillverkad i Sverige på Skrombergaverken vid Bjuv.

Ingvar Lindberg var på resande fot 2006 och besökte då den lilla byn, som man byggde upp OS byn kring och där fann han resterna av det hus som de svenska brottarna höll till i och med sig hem hade Ingvar en skärva keramik, som för övrigt var tillverkad på Skrombergaverken. Ingvar har noterat på denna skärva att den är från den Svenska Olympiabyn 1936 Berlin. Herman Thuvesson BK Trim bodde i det hus som numera är borta och förstört av ryssarna enligt Ingvar.

Sportlerheimstal i byn Elstal och i ett sådant hus bodde Bjärnumsbrottaren Herman Thuvesson under OS 1936.

Vidare under kvällen så visade Ingvar bilder från såväl Bad Weisse, Münchens Ölhallar, Bad Godes Berg som Reinhotel Dressen. I Bad Weisse, söder om München på Hotell Hanselbauer lär ”De långa Knivarnas natt” ha ägt rum.

Med lite go fika i pausen och chans till att ventilera allt man sett i halvlek 1, var det dags att inta filmsalen igen och avsluta med Sven Hassels alla böcker som han skrivit och berättat om sin tid och hur det gick till i Adolf Hitlers Tyskland innan och under det förhatliga Andra världskriget.

Som avslutning fick Ingvar en stor applåd för kvällens bilder och inte minst hans trevliga framförande med såväl sanningar som anekdoter. Fortsättning följer på samma plats fyra onsdagar framöver där programmet ser lovande och mycket spännande ut.