Omsorgen besökte SPF Trivsam

BJÄRNUM. Vid onsdagens månadsmöte hos SPF Trivsam i Bjärnum var Karin Axelsson (M) och Åsa Ollerstam Lundh inbjudna. Karin är ordförande i Omsorgsnämnden och Åsa är Förvaltningschef för nämnden. Åsa började sin tjänst i Hässleholm i februari och kommer från en liknande tjänst i Malmö.

Åsa Ollerstam Lundh och Karin Axelsson tillsammans med styrelseledamoten Ingrid Magnusson från SPF Trivsam Bjärnum.

Karin redogjorde för en del av de frågor som är aktuella för tillfället. – När det gäller boende för äldre finns det stor enighet blad de politiska partierna i Hässleholm. Lyckåsa i Bjärnum och Linnégläntan i Hässleholm skall renoveras. De boende skall få moderna rum och egen toalett, berättar hon. Det finns också politisk enighet om att köpa Attendos boende som byggts på Björksätertomten. Här finns 72 platser som behövs för kommunens äldre. Säbo skall också finnas kvar på alla stationsorterna inom kommunen, fortsätter hon.

Åsa berättar om verksamheten inom omsorgsförvaltningen.

Åsa berättar om omsorgsnämndens uppdrag. 1100 anställda finns inom de olika verksamheter som nämnden ansvarar för. Hon berättar också om ett projekt för att utbilda personal till undersköterska. Detta tar tid då endast ett fåtal från varje enhet kan gå samtidigt. - Verksamheten måste ju fungera under tiden, säger hon.

Mötesdeltagarna lyssnar intresserat på vad gästerna har att säga.

Det hettade till ordentligt när frågan om ovaccinerad personal kom upp. Karin förklarade att man inte vet hur många som är ovaccinerade inom personalen då man inte har rätt att fråga om det. – Hur har man då gjort i de regioner som har omplacerat personal, var en fråga som kom upp. – Vad händer om en hemtjänstmottagare vägrar att släppa in en ovaccinerad till sitt boende, var en annan fråga. Detta kunde varken Åsa eller Karin svara på. De båda måste ha upplevt att just denna fråga är viktig just nu. Boende på Säbo eller personer med hemtjänst måste kunna vara trygga i att veta att personalen inte för med sig smitta till de boende.

Mötesdeltagarna tackade de båda för en givande information och frågestund med en varm applåd och en bukett rosor. Det är dock ganska säkert att frågorna som kom upp inte är helt slutdiskuterade.

 

 

Top