ÖSTERÅS. På torsdagskvällen var det dags för Vittsjö allsvenska fotbollslags första uteträning, denna genomfördes på ett som alltid mycket kallt o enormt blåsigt Österås. Därför var jag även enda media på plats denna kväll.

Av respekt mot laget och den rekommendation som tydligt fanns på klubbens sida angående åskådare, valde Portalen att inte bevaka första träningen i Tyrehallen under måndagen utan istället avvakta tills första uteträningen på Österås.

Riktigt roligt att ta del av kvällens träning. På plats fanns de flesta av lagets medlemmar. Vid träningen sakandes Clare Polkinghorne som är på landslagsuppdrag och Sabrina D'Angelo som ansluter till truppen i början av februari. Såväl Elisabeth Klinga (Lisa) som Linda Sällström fanns med i kvällens träningstrupp.

Naturligtvis fanns Ulf Kristiansson på plats och ledde hela träningspasset. Ulf är ganska högljudd och det var därför lätt att ta del av hans många positiva kommentarer. Som gammal lärare i bland annat ledarskap vid militär högskola stod jag vid sidan med kamera o bara njöt av hans fina ledarskap! Ulf kommer säkert att bli en stor tillgång för lagets ”klätterambitioner” i tabellen. Det är även ett tag sedan jag i spelarnas ögon noterat glädje över träning. Jag blev verkligen imponerad av Ulf Kristianssons ledarskap.

Vittsjö har ”fördelen” av att slippa svenska cupen. Kan nu lugnt o sansat sikta på damallsvenskans start, vilket innebär en bortamatch mot Linköping den 27 mars.

I år har Damallsvenskan utökats med två lag, vilket innebär fler matcher och därmed tuffare konkurrens.
– Det är bra att vi får spela fler tävlingsmatcher menar Thomas Mårtensson.

Att notera är att samtidigt tappar även de ”stora” lagen spelare och det blir svårare att locka till sig spelare. För oss innebär detta nu en chans att utmana de stora lagen. Med Ulf Kristiansson som tränare på +kontot är läget bättre för Vittsjö. Detta borde göra värvningar av duktiga spelare lättare, varför engagerade klubben inte Ulf Kristiansson tidigare kan man fråga sig?

Gör man rätt värvningar och träffar rätt, kan man utmana om de högre placeringarna, det kunde man inte för några år sedan. I år har vi riktigt bra spelare, plus att det kommer några bra till, avslutar Thomas Mårtensson.

Nu får vi hoppas att pandemin gör det möjligt för stor publik på fina Vittsjö Arena redan den 3 april då Rosengård finns på plats för match. Publikens stöd behövs säkert inför denna svåra andra match i tabellen.

Tänk om rekordet från 2012 med en publik mot Tyresö på 2500 kunde slås.

– Att få tillbaka publiken är viktigt, vi siktar på att ha 1 000 personer på hemmamatcherna, säger Anders Fredriksson, damsektionens ordförande. Vi får hoppas han får rätt.