VITTSJÖ, BJÄRNUM. Hittaut är en aktivitet där det gäller att med hjälp av en karta finna olika platser (checkpoints eller kontroller). Kartan kan man finna genom att ladda ner hittaut-appen till sin mobiltelefon.

Sedan väljer man Hittaut Skåne och kan zooma in kartan på det område man befinner sig i. För vår del kan man hitta 32 kontroller utplacerade i områdena kring Vittsjön. För vissa av platserna kan du i appen också läsa lite information om respektive plats. Det finns också kontroller på många andra håll i Skåne, t.ex. kring Visseltofta, Röke, Hillarp och Hågnarp.

Ett alternativ är att välja en papperskarta. Den kan Du få på Vittsjö bibliotek, ICA-hallen Vittsjö, Vittsjö Bar och pizzeria samt Vittsjö Camping. Oavsett om du väljer appen i mobiltelefonen eller en papperskarta får du viss hjälp genom en beskrivning av platsen, t.ex. ”Månbron”, ”Brunnen”, ”Tomthörnet, utsidan” eller ”Mellan dubbelstenarna”. Vid varje checkpoint sitter en stolpe med nummer (enligt kartan) och två kodbokstäver. Så här kan det se ut vid tre kontroller kring Vittsjö:

För att du ska kunna visa att du hittat kontrollerna gäller det att notera de två kodbokstäverna. Använder du appen kan du skriva in kodbokstäverna direkt i mobiltelefonen och få ett omedelbart svar att du är rätt. Använder du papperskartan får du notera kodbokstäverna, göra ett konto på Hittaut Skåne i datorn, samt registrera kodbokstäverna där. Vill man delta i Hittaut har man ganska gott om tid på sig. I Vittsjö startade kontrolletandet 1 april och kommer att pågå till 6 november. I skrivande stund har vi hittills sammanlagt haft mer än 1200 besök vid våra 32 kontroller.

Hittaut som projekt växte mycket under pandemin, då aktiviteten är ett utmärkt sätt att skaffa sig motion enskilt eller i liten grupp. Tanken förutom att ge motion är naturligtvis också att Hittaut skall ge färdighet att läsa karta. Kan Hittaut-aktiviteter dessutom medföra att fler människor lär känna sin bygd har syftena med projektet nåtts. Hittaut är samordnat av Skånes orienteringsförbund med Wittsjö Hembygdsförening som en av många medarrangörer.