·        Under kommande helg, den 18- 19 i nionde händer det i kulturorten. På lördag är det den stora spelmansstämman vid godsmagasinet där spelemän- och kvinnor från södra Sverige kommer att spela både med och i dur. Lyssna dig fram till tonerna från klockan 13 till så länge orken och lusten varar hos spelarna.


·        Samma tid, klockan 13 börjar VittsjöMästerskapet (VM) i plöjning. I år är arenan förlagt till Hemmeströ mellan Bjärnum och Verum. För säkerhets skull finns skyltnig till platsen. Dit väntas ett antal traktorer bland annat några veteraner med dunka-dunka från tändkulmotorn.

Bilden visar en av de veteran-traktorer  som deltog i VM förra året.

 

 

 

 

 

·        Det kostar att göra kalas men en födelsefirare kom på en bra idé! I stället för blommor eller presenter, skänk en slant för att finansiera födelsefesten!

·        Det blir visitation i kontrakten under vecka 37-39 då biskop-innan kommer på besök. Dock lär hon inte komma till varken Vittsjö eller Verum. Hon har väl funnit att en visitation är helt onödig då församlingarna fungerar bra utan inblandning. Det har dock ryktats att hon skall vara lokförare samt delta i älgjakten på annan ort i kontraktet!

·        På tal om väder som för övrigt är bra till inledande samtal så visar det sig att finns det vågrätt spindelväv på morgonen blir det en regnfri dag. Är nätet lodrätt blir det regn. Kolla själv!

·        Tekniska fabriken Mandol med innehavaren apotekare Georg Horner sålde 1935 Äkta vaniljsocker för 35 öre i dubbelpåse. Denna vara skulle inte förväxlas med vanilinsocker! Dessutom sålde han Quillayin, ett utomordentligt medel för fläckborttagning och tvättmedel.

·        Vid val till riksdagen 1940 blev det 0 röster till både Nationalsocialisterna och Kommunisterna. Samma förhållanden gällde 1950.

·        Andra Världskriget började sätta sina spår i ransoneringskalendern 1940. Ett kilo socker skulle räcka en månad och ett halvt kilo smör skulle räcka tre veckor. Dock var det en nedsättning av priset med 65 öre för ett halvt kilo. Tydligen fanns det ett lager av just mejerismör.

·        Det blev beslutat 1975 att en filial till biblioteket skulle inrättas i Hästhult. Bibliotekarie blev Marianne Svensson.

·        Det var en stor helgdag i Vittsjö för 20 år sedan. Det var en ännu större dag för 120 år sedan då det första ångloket pustande och visslande rullande in på bangården i Vittsjö den 13 september 1890. Nu är väntan stor på det första Pågatågets ankomst!

·        Ordspråksboken: ”En vis man är stark och en man med förstånd är väldig i kraft!” Kanske något att fundera över! Du kan vara stark utan starka drycker. Sköt om dig och ha bra dagar framöver.