Spårat i Vittsjö 1038

 

 

 

 

*Det har varit händelsernas helg dessa helgdagar. Först var det cykeldemonstrationen från Emmaljunga till Vittsjö för att visa nödvändigheten med cykelväg mellan metropolerna. Sen var det VM i plöjning i Vittsjö södra, närmare bestämt i Hemmeströ. Sen var det spelmansstämma i godsmagasin och perrong vid järnvägsstationen. Å sen blev det natt. På söndagen var det seniorfest i församlingshemmet. Å på måndagen var det husförhör i hembygdsstugan. Visst händer det mycket i den rätta kulturorten!

* Strömmen av röstande har varit intensiv till Ewa på Servicekontoret. Hittills i år är det över 500 röstberättigade som avgett sin åsikt hur framtiden skall gestalta sig.  Vid förra valet var summan 200!

Nedskräpning? Eller propaganda. Eller valfläsk. Bilden från Bäckabro.

* Några dagar framåt, den 23 så kommer allt i allo skribenten och berättaren Bertil OBON Nilsson till biblioteket för att berätta om människor han mött. Samma dag redan klockan 9.00 blir det kyrkutfärd till Hästveda och Finja kyrkor. Anmälan till 270 46 eller 236 50.

* Hösten närmar sig och det finns inget val att välja bort höstdagjämningen som kommer på torsdag antingen du röstar för eller emot! Men, vi är också en dag närmare vårdagjämningen och nästa sommarsol.

* Det blev mosstrejk 1910 då torvarbetarna vägrade arbeta sedan lönen hade sänkts med en krona per dag. Orsaken till sänkningen var brist på arbete då det inte fanns sysselsättning mer än tre dagar per vecka. Strejken upphörde efter några dagar.

* En promenadkäpp såldes på en auktion 1910 för 100 kronor. Käppen var en gåva från en amerikanare på besök i sitt gamla land. Käppen var tillverkad av indiskt ormträd och försedd med elfenbenskrycka med guldbeslag.

*En yngling, 16 år gammal dömdes 1925 för stöld av en cykel. I stället för fängelse dömdes han till två månader på allmän uppfostringsanstalt.

* Vid behov av bil kunde åksugna 1935 ringa Lars Jönsson på Vittsjö bilstation telefon 119 som hade förstklassiga bilar som även var inrättade för sjuktransport.

* Det vara kristid 1940 och därför ordnades tämligen udda kurser.  Det var kurs i tvätt och fläckborttagning och hälsosamma maträtter. Det visade sig att det behövdes inte så kostsamma ingredienser för att tillaga smaklig mat.

* Samtliga butiker tillämpade lagens bestämmelser om öppettider från 1 oktober 1945 då 48 timmars arbetsvecka infördes för anställda. Vardagar öppet klockan 08,30 18.00 med middagsstängning klockan 13.00- 14.00. Lördagar öppet klockan 08.30 – 16 och helgaftnar klockan 08.30- 14.00.

* Vid järnvägsjubileet 1990 ansökte kommittén för firandet pengar hos Hässlehoms styresmän. Inga pengar kom utan bidraget gick till firandet österut. Kommunledningen var inbjudna men då inga pengar kom inhiberades inbjudan. Jubileet i Vittsjö klarade sig helt utan pengar från Hässleholm genom extra insatser. Vittsjö kan visa hur det skall skötas.

*Försök igen. Det som synes omöjligt är nästan alltid möjligt! Kämpa på och ha bra dagar.

epe





Top