• Nähä, nu går det tydligen inte alls att lika på Bondepraktikan. Enligt den gamla profetian skulle det regna på VåtePer den 1 augusti men det var strålande väder hela dagen. Nu var det jämmer för den intensiva värmen som fick mer än en att svettas enbart med tanken.
 • Bygdespelarna har gett ut sin andra skiva med en populär repertoar som var och en kan lyssna till i hemmets hörn. Solister är Marie och Arne som många har uppskattat.

De sex Bygdespelarna med sin nya skiva. Skivan finns att inhandla hos Malin o Marie med flera av musikanterna. Köp, lyssna upplev äkta glädjelåtar!

 

 • Sommarakademin har nu haft examen och avslutning. Bjärnum och Hovdala har fått sin del av kakan men observera att akademin startade i Vittsjö men befolkningen är känd att dela med sig så de två andra orterna fick lov att sola sig i glansen. Det var skilda ämnen som det förelästes om under gemensamma rubriken "ATT RESA"! Utan tvekan var Vittsjöpågen Anders Ödman som var det mest intressanta föredraget. Jag tappade räkningen hur många gånger Anders kliade sig i sin kalufs!
 • På lördag den 13 blir det samling i hembygdsstugan vid Emmaljunga (Kraxebodavägen). Det blir en lekmannaledd helgmålsgudstjänst klockan 18. Lokala förmågor som Eva Nilsson och Arne (Grus) Persson leder samlingen. Var och en tar med sig lämplig lekamlig förtäring att avnjutas i den gamla stugan.
 • Lantbrukaren var kraftigt berusad 1906 och hästarna dreglade av svett och var överansträngda efter en våldsam körning från marknaden i Hässleholm till en by utanför Vittsjö. Åtal väntade.
 • År 1911 utsågs Maria och Otto Hallberg till föreståndare för försörjningshemmet i Kristenstorp med en årslön på 500 kronor jämte fria naturaförmåner.
 • Vid krigsutbrottet 1914 köpte Vittsjö kommun in 10 000 kilo råg och 10 000 kilo vete som ett beredskapslager. Försäljning i småpartier började 1916 men då priserna var lika höga som hos etablerade handlare blev det svag kommers. Ny auktion planerades.
 • Inför jaktsäsongen 1916 fanns det många annonser att all jakt var förbjuden hos vissa markägare. På den tiden och tidigare var det inte så noga med gränserna utan det var liksom fritt att ströva omkring och fälla det villebråd som kom inom skotthåll. Nåde den som i dag trampar över gränsen i jaktsyfte, eller enbart har jakt i blicken.
 • En billighetsresa med tåg från Malmö till vittsjö kostade 2:75 tur och retur 1931. Intresset var så stort att dubbeltåg fick sättas för att de 1 000 resenärerna skulle komma med. Det rapporterades att allra bästa ordning fanns både på tågen och vid vistelsen i Vittsjö.
 • Brödbilen från Vittsjö var svårstartade varför startvev användes i Markaryd 1931. Det hände sig att backväxeln låg i läge varför varubilen brakade in i butikens skyltfönster samt fortsatte en bit in i butiken. Det var kanske inte den service som hade tänkts!
 • Den riktiga rotblötan kom i fredags med lite muller på avstånd. På någon plats hamnade ett antal droppar i mätglaset som visade 25mm.
 • Hur väluppfostrade barn än är beter de sig ibland som vuxna! Tänk på dagar som varit och kommer!

epe