spårat.jpg 

 • Efter 1 160 kåserier med "SPÅRAT I VITTSJÖ" är detta det sista inlägget i tidningen Norra Skåne. Det är inte jag som begärt att få sluta med spårat efter nära 25 års verksamhet. En omorganisation av avisan sägs vara orsaken! Det är också nära 55 år sedan jag på yttersta flanken som frilansare eller dåtidens ortsmeddelare eller radskrivare skriv den första notisen till Norra Skåne. En gång i tiden hade jag som mål att varje dag har något aktuellt från Vittsjö. Då var det en ortstidning för hela bygden med frivilliga ortsmeddelare lite varstans i hela Göinge. Nu blir allt mer och mer centrerat till Jönsaholm. Jag vill säga tack till alla trogna läsare av "Spårat". Visst har det retat en del men jag har uppfattningen att ännu fler har läst kåseriet med intresse. Du som har tillgång till internet kan även i fortsättningen läsa "Spårat" på Lions hemsida:  http://www.vittsjobjarnum.nu/.  Har du inte tillgång till internet är det ett gyllene tillfälle att bli vän med någon som har denna moderna utrustning.
 • Tycker du dagstidningen nu kostar för mycket så tala med den morgonpigge eller morgontrötte granne. Ni kan kanske dela på tidningen och kostnaden?
 • Nu när halkan börjar närma sig skall det bli svårare att åka direkt ut i Prästabäcken vid Bäckabro. Ett avbärarräcke har satts upp för att styra eventuella avåkare in på rätt väg igen! Jag har i färskt minne dramatiken den natten en billånare körde in i räcket den 19 dec 1975 och smet från platsen samt att jag kunde tipsa polisen att den efterlyste var på väg mot Hässleholm i en taxi!

mjlkbil.jpg
 

 • Den mopedförare med en flicka på bönpallen borde nog tänka sig för lite mer. I korsningen Vångavägen- Beatabacken kom föraren på vänster sida i den skymda korsningen och var en meter ifrån att köra in i en bil. Är du inte rädd om ditt eget liv så borde du vara aktsam om andras liv.
 • I morgon torsdag klockan 19 kommer kantor Curre att berätta som sitt liv bland klaveren och tangenterna och hur han inledde sin klockarebana genom att finna "f" bland alla de vita tangenterna på kyrkorgeln. Kvällen efter blir det repris i Verum kyrka även detta klockan 19.
 • Mer kyrkligt: Den 13 november, tisdag blir det caféeftermiddag i församlingshemmet där Astrid Heinsen berättar om äldre jultraditioner i Tyskland och Sverige.
 • Heder åt jäntorna i kulturorten som håller sig hemma och inte lånar ut sig till Jönsaholms luciajippo. Det blir ortens flicka som blir Lucia vid Julens sånger i kyrkan den 11 december och förmodligen blir det också föreningslucior som kommer att glädja ung och gammal.
 • I kväll kommer kyrkans högsta styre att fastställa kommande års budget och vad som har spårats så kommer utdebiteringen att bli oförändrad.
 • Spänningen inom kyrkliga ledet är tämligen stor beträffande vem som skall efterträda Curt som kantor. Det skulle nog behövas nära inpå två kantorer för att axla den uppgift som Curt ensam har burit! Kerstin i Björkefalla har varit en god hjälp åt åldrande kantor som har ungdomen kvar och därtill en stor portion humor!
 • Å så var det avlägsna bekantingen som köper Gustav Adolfsbakelse med enbart ett syfte: Att bita chokladskallen av den avbildade marodören!
 • Du minns inte, och ingen annan nu levande minns när julstormen rasade mellan Juldagen och Annandag Jul år 1902, alltså för 105 år sedan. Stormen/orkanen var sannolikt betydligt kraftigare än senare stormar. Mer om denna storm kommer på Lions sida före julhelgen.


Vi forttsätter att ses i http://www.vittsjobjarnum.nu/.  
Ha det bra!

epe