spårat.jpg

 • Visserligen är jakten på skogens storvilt slut för i år men låt mig citera från 1980: "Till sist var det jaktlaget någonstans i norra Skåne, någon mil utanför Vittsjö tätort som hade världens otur. Jaktlaget hade licens på en älgtjur, men givetvis råkade en skytt se fel och sköt en kviga istället. Av någon anledning fälldes även en tjur i samma drev. Eftersom jaktlaget skjutit en kviga istället för en tjur, lade staten rabarber på kvigan och eftersom laget skjutit två djur istället för ett enda licencierat, lade staten händerna även på tjuren. Dessutom lär det bli böter för den felaktigt nerlagda kvigan och som lök på laxen älgavgift på några hundalappar för både kviga och tjuren. Det var då osäkert om jaktlaget skulle jaga älg nästa år"?
 • Clockare Curt hade en uppskattad show i församlingshemmet där han började sin humoristiska berättelse cirka tio år f. Curt! Det var många dråpliga och intressanta händelser som kom fram i ljuset. Solisten Lina fyllde hela församlingshemmet med sin stämma men blev tämligen tafatt då Curt skulle lämnat en bukett: "Den är sau grann så ja sparar den till träffen i Verum i morgon". Hon fick välförtjänta blommorna. Ur Curts rika berättelse citerar jag följande: "Det var en kantorssamling och på den tiden fanns i Vittsjö en kantor som hette Sjöding. Han var väldigt mån om sin titel som musikdirektör. Vid omtalade träffen presenterade han sig: Sjöding, musikdirektör i Vittsjö. Efter kom den humoristiske kantorn Helge Koch som var bosatt i Vittsjö och vikarierade som kantor. Han presenterade sig följande: Koch, bonnakantor i Vittsjö."
 • Beträffande kyrkokörens 90-åriga historia kan du läsa om denna i artikeln om just kyrkokören.
 • Det händer mycket i församlingshemmet. Tisdag 13 klockan 14-16 blir det caféeftermiddag med Astrid Heinsen som berättar om jultraditioner.
 • Nästa tisdag den 20 kl 19 kommer Anna & Elle att sjunga tillsammans med flera andra solister vid kvällsfika i församlingshemmet. Manskören sjunger liksom Anders & Malin. Jan Rosén håller auktion och alla intäkter från kvällen går till driften av ett barnhem i Etiopien. Se separat artikel!
 • MHF har samling i Gundrastorp den 16 och gynna Norra Skåne genom att läsa annons i föreningsnytt! En årsprenumeration på Norra Skåne kostade 11 kronor år 1942 men i gengäld kom tidningen bara tre gånger per vecka.
 • Snart nog är det dags för lokal information i din brevlåda. Där kommer både Kyrknytt och Vittsjöbladet att hamna så småningom. Övriga aktuella nyheter kan du läsa på http://www.vittsjobjarnum.nu Det kostar inget extra. Tänk på att du kan spara in halva prenumerationsavgiften på dagstidningen genom att ha den tillsammans med din morgonpigge/morgontrötte granne!
 • Året var 1922 då storklockan installerads i kyrktornet. Det är alltså 85 år sedan de båda klockorna samtidigt kallade till kyrkan. Avsikten var att ett bibelord skulle gjutas in i klockan men så blev det inte för då hade inte namnen på kyrkorådets ledamöter fått plats! Klockan väger tungt med alla namnen på potentaterna! Se bilden nedan!
 • Vid denna tid 1947 gällde fortfarande kristidens ransonering till livets uppehälle. Från den 20 november till den 29 december fick varje person inköpa ett kilo socker. Från den 22 oktober till den 10 december fick inköpas 250 gram annat rostat kaffe!
 • Folkdanslaget hade 20 medlemmar år 1952 och hade framfört fem offentliga uppvisningar under året. När sker nytändning?
 • Postväsendet moderniserades 1972. Då kom postbilen Tjorven till samhället med Anders Danielsson som Tjorvenpilot!
 • Det är i dagarna fem år sedan någon försökte anlägga mordbrand i kyrkan. Tack vare en resolut kvinnlig kyrkvaktmästare kunde elden begränsas.
 • Detta är första "Spårat" med ensamrätt för Lions hemsida http://www.vittsjobjarnum.nu © Fortsättning följer varje vecka. Hör av dig om du har synpunkter.
 • Jäkta inte ihjäl dig bara för att du får bra betalt! Ha en bra vecka och lev väl!
 • epe

kyrkklocka_2.jpg