VITTSJÖ, KRISTIANSTAD. Vittsjö GIK har inför söndagens DERBY i Kristianstad gått samman med KDFF med målet att försöka slå Linköpings publikrekord i antal sålda digitala biljetter!

Linköping som just nu har rekordet lyckades inför en hemmmatch sälja inte mindre än 9413 biljetter á 25:-, vilket gav klubben en intäkt på inte mindre än 235 325:-.

Det är naturligtvis välkomna pengar till båda klubbarna som under säsongen på grund av Covid gått miste om stora summor på grund av uteblivna publikintäkter.

Nu har även en del företag hakat på för att hjälpa klubbarna slå det gällande rekordet. Just nu gör Maxi i Kristianstad reklam för tävlingen och fler o fler företag ansluter sig till det trevliga rekordförsöket.

Summan som flyter in kommer de två klubbarna dela lika på.

I reklamen skriver man: ”Köp en eller flera digitala stödbiljetter, 25 kr/st”
SWISH: 123 250 07 34 (Publikfest VGIK-KDFF)

Mer info finns här, klicka

 

VITTSJÖ/BJÄRNUM. Alla helgons dag 31 oktober hälsar Lions åter välkomna att hedra minnet av nära och kära eller offer i världen. I Vittsjö finns Lions vid Gåsadammen mellan klockan 17 och 19 och i Bjärnum vid Ankdammen mellan klockan 17.30 och 19.30. För trettio kronor kan man välja ut en av Lions ljuslyktor och ta med sig till dammkanten där en Lionsmedlem hjälper till att sänka ned lyktan i dammen.

Insamlade medel går oavkortat till ungdomsverksamheten i bygden.

Brukar tänka på vad det skulle vara grått och trist om inte blommor fanns, det är ju en glädjande stund med alla dessa blomsorter som finns att köpa och som lyser upp i fönsterkarmen. Utbudet är stort det är bara att välja och vraka bland blomprakten.


rosa Begonia

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Som bilägare i Sverige måste man ha koll på vilka datum som gäller för vinterdäck. Den som har fel typ av däck kan vid en däckkontroll straffas med böter på upp till 1 200 kronor. Byt i god tid, snart är det kö vid verkstäderna!

De regler som gäller är:

• 1 december till 31 mars måste din bil ha vinterdäck vid vinterväglag.
• 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck.
• Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid, oavsett vilket datum det står i almanackan.
• Dubbfria däck, eller friktionsdäck som de också kallas, är tillåtna året runt.

Vad räknas som vinterväglag?
-Jo, så snart det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen anses det råda vinterväglag. Det är inte du, utan polisen, som avgör om det råder vinterväglag på platsen du befinner dig.

VITTSJÖ. Trygg i Vittsjö blev vid 23.30 tiden natten mot lördagen uppringd av en fastighetsägare på orten. Familjen hade kommit till sitt hus där det tidigare varit försök till inbrott.

Nu hade det tyvärr åter varit besök och denna gång kunde även konstateras genomförd stöld. Fastighetens larm hade även blivit saboterat. De noterade att åkgräsklippare, röjsåg med mera har stulits. Tydliga hjulspår fanns på platsen.

Det är viktigt att nu vara extra misstänksam och försöka ta någon form av signalement, gärna ett foto. Var inte rädd för att rapportera till polisen, ofta har de redan kännedom om vilka som är i farten. Kontakta gärna även ditt försäkringsbolag för DNA-märkning av värdefull egendom.

Vid pågående verksamhet gäller alltid tfn 112 eller för att lämna tips ringer du 114 14. Ring gärna även Trygg i Vittsjö, 0708 93 06 85, det underlättar för patrullen vid identifiering av misstänkt fordon eller verksamhet.

 

• Glöm inte ställa om ditt urverk söndag den 25. Vid denna tid, efter många år bör du ha klart för dig om klockans timvisare skall framåt eller bakåt!

• Nästa helg är det allhelgonahelg och sannolikt blir det programinskränkningar även i det kyrkliga programmet? Se kyrkliga kungörelser!

• Mannen från Frösboholma åtalades för att ha stulit ett häfte järnvägsbiljetter blanco från Järnvägsstationen i Markaryd år 1900. Två biljetter hade utnyttjats. Därtill hade han stulit elva kronor från en piga. Han dömdes till 150 kronor i böter och återbetala till pigan samt de två biljetterna.

Kyrkväktare Bengt Jönsson, 86 år gammal avtackades i kyrkan 1915. Han hade då varit dödgrävare i 45 år samt de senare 25 åren även varit kyrkväktare.

En femma extra i årslön.

• Kommunalfullmäktige beslutade 1920 att ledamöterna i taxeringsnämnden skall erhålla 5 kronor i arvode per dag vid sammanträde.

Körkortsutbildning

1950 hade nästan ingen råd att ha bil, så det där med att ta körkort hade ingen hög prioritet i ungdomsdrömmarna. Nu måste emellertid en volontär vid pansartrupperna ha körkort. Man insåg snabbt att det skulle vara något att skryta med hemma i byn - att äga ett körkort innan någon av kompisarna ens tänkt tanken. Vi skulle dessutom få det gratis, vilken överraskning.

Övningskörningen började nästan direkt efter inryckningen. Körlärare var en furir - alla furirer blev körlärare vid behov - någon speciell utbildning krävdes inte vilket självfallet påverkade kvaliteten i utbildningen. Man fick köra upp för en av de kaptener vid regementet som hade ”behörighet” vilket troligen bara innebar rätt grad, eget körkort och en kort kurs vid Motorskolan.

Övningskörningen skedde med USA- tillverkade Dodgejeepar som hade köpts upp av svenska armen ”tunnlandsvis” efter andra världskriget. Amerikanska krigsmakten sålde överskottet i stället för att bekosta återtransporten över Atlanten. Bilarna var i bra skick. De hade ett kapell av presenningstyg som var öppet baktill men som hade en mellanvägg mellan förarsätet och passagerarutrymmet där det satt ett litet celluloidfönster i A4 storlek som oftast var så repigt att man knappast såg någonting bakåt.

FN-dagen är en temadag som firas den 24 oktober till minne av att FN-stadgan trädde i kraft den dagen. Detta efter att de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemsstaterna hade ratificerat FN-stadgan.

Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt.
FN-dagen har firats sedan 1948 och påbjuds av FN:s Resolution 168 från 31 oktober 1947.

Dagen firas till minne av FN-stadgans ikraftträdande 1945. Majoriteten av de 50 medlemsstaterna hade då ratificerat stadgan, som därmed kunde träda i kraft.

Den 6 december 1971 rekommenderades i resolution att dagen skulle bli en helgdag i samtliga medlemsländer.

Källa; Wikipedia

Händelser

 

Föredrag av Ingvar Lindberg "Andra Världskriget" Del 5
28 okt 2020
18:30 - 21:00
Föredrag av Rickard Arvidsson INSTÄLLT
01 nov 2020
00:00
Promenad i grupp
02 nov 2020
09:30 -
Föredrag av Ingvar Lindberg "Andra Världskriget" Del 6
04 nov 2020
18:30 - 21:00
Promenad i grupp
09 nov 2020
09:30 -
Promenad i grupp
16 nov 2020
09:30 -
Promenad i grupp
23 nov 2020
09:30 -
Promenad i grupp
30 nov 2020
09:30 -
Promenad i grupp
07 dec 2020
09:30 -