VITTSJÖ. Vårt damlag i allsvenskan har ju blivit en angelägenhet för Vittsjö och tom hela kommunen och verkligen satt Vittsjö och Hässleholm på kartan. Allt fler hittar ju till vår fina idrottspark och matcherna där, och ju fler åskådare som kommer desto bättre blir klubbens ekonomi.

Klubben överlämnar 10.000 kr som bidrag till träningslägret på Cypern.

I takt med framgångarna har media allt mer fått upp ögonen för vilken fin verksamhet som bedrivs med begränsade resurser. Detta mycket tack vare uppoffrande arbete av frivilliga ledare för flick o pojkfotboll och som volontärer vid de allsvenska matcherna.

Vid vårt senaste klubbmöte hade vi besök av Tomas Mårtensson, tränare för damlaget, som berättade om svårigheterna att med små medel driva ett allsvenskt fotbollslag. Den fina familjära laganda som finns i Vgik tillsammans med det fina resultatet förra säsongen har gjort att fler söker sig till Vittsjölaget.

VITTSJÖ. Hundratalet personer fanns på lördagskvällen i Medborgarhuset för att fira teaterföreningen som fyllde 50 år.

I foajén möttes publiken av välljudande toner från ortens duktiga Bygdespelare. Vid framdukat bord serverades dryck och tilltugg inför det mingel som efter hand skapades.

På givet klockslag ringde ”klockan”. Föreningens ordförande Anita Tidblad välkomnade publiken och gav en kort tillbakablick över de gånga åren. Hon passade även på att tacka föreningens alla duktiga medhjälpare som gör och har gjort ett stort arbete.

Kvällens konferencier Anna-Maj Jensen ledde sedan publiken genom kvällens arrangemang.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Teaterföreningen besöker lördagen den 2 maj Malmö Opera för att se ”ORFEUS I UNDERJORDEN”.

Orfeus i underjorden bygger på den grekiska myten om Orfeus som måste ner i dödsriket för att hämta hem sin älskade Eurydike.

I operetten driver Jacques Offenbach sanslöst med Glucks opera Orfeus och Eurydike. Gluck följer myten men låter operan sluta lyckligt med att paret återfår varandra, medan i operetten...

Med skarp ironi och bitande satir låter Offenbach Orfeus och Eurydike hata varandra och ha varsin affär. Eurydike vill skiljas medan Orfeus, som oroar sig för den allmän­na opinionen, försöker undvika skandal genom att spela på sin violin -musik som Eurydike avskyr. När Eurydike dör måste den ovillige Orfeus trots allt ner i under­jorden för att hämta henne. Vi får se hur det går med det! Men till skillnad från det sömniga Olympen är det fest och glam i Hades. Offenbachs vågade musik till festen i underjorden, kom att bli berömd som ”can-can-musik”.

• Fel! Kyrknytt är inte försenat. Denna gång! Jag angav fel datum, Omkring kortaste månadens sista dag kan det vara dags. Ursäkta. Jag hade fel!

• Skottdagen den 29:e. Du vet vad det innebär! Ta vara på tillfället!

• Åk med Skånetrafiken! Så meddelades för att resande skall få det enklare. De som inte har tillgång till modern kommunikation får ta bilen i stället! Det kan bli billigare!

• Besökaren på Skånska banken lyckades få ut drygt en tusenlapp från förfalskad bankbok 1970. Bankchef Ingemar Nilsson fattade misstankar och såg bedragaren stiga på en buss mot Markaryd. Ingemar åkte i bil till Markaryd och mötte bedragaren då han steg av bussen. Bedragaren följde villigt med till en bank i Markaryd för kontroll. Inne på banken stack bedragaren ut förföljd av Ingemar. Polis larmades och efter några varv på gatorna kunde den misstänkte gripas och fördes till polisen i Hässleholm.

Ingemar Nilsson

• Kjell Nilsson blev nyvald som ordförande i Emmaljunga GIF 1975. Han efterträdde Sivard Johansson.

 

 

 

Grönsiska (Spinus spinus) är en fågel i familjen finkar. Grönsiskan är en liten fink som mäter 12–13 cm, har ett vingspann på 20–23 cm och en vikt på ungefär 12 gram.

Den har en kort, konisk och spetsig liten näbb. Stjärten är kort och kluven. Den adulta hanen är grön på ryggen och bröstet med gulgrön vingovansida med kraftiga svarta partier. Buken och undergrumpen är grågrön med svart vattring.

Grönsiskan har god förmåga att klänga, exempelvis i tunna trädgrenar. Boet byggs i mindre träd. När grönsiskorna häckar lever de parvis.

”Mora” kullor.
Den 18 februari är det 160 år sedan Anders Zorn föddes på gården Utmeland i Mora.


Studion i Mora

Han var ursprungligen akvarellmålare men blev raskt både grafiker och skulptör. Efter år av kringresande i bland annat Spanien, Algeriet och England flyttade han till Paris 1888. Han företog flera resor till USA och skapade en förmögenhet på porträttmåleri där.

VITTSJÖ. Vittsjö Verums pastorat har nu fått sin sjätte komminister och det blir Sven Röstin, Kristianstad som tillträder tjänsten om drygt en månad.

Sven Röstin blir ny komminister i pastoratet. (foto Rickard Nilsson)

Den första tjänsten som komminister hade Bruno Fredlund 1924-1928. Tidigare befattningshavare hade yrket präst eller pastor då Vittsjö tillhörde Norra Åkarp pastorat. Vittsjö Verum blev eget pastorat 1962.

Komminister Sven Röstin kommer att tillträda sitt ämbete i Vittsjö den 1 april och är då 49 år. Han och familjen, hustru och två barn bor nu i villa i Kristianstad utkant. Sven har tidigare haft tjänst bland annat vid Göteborg och i Blekinge. Tjänsten i Kristianstad var förknippad som sjukhuspräst. Ytterligare presentation av Sven Röstin kommer då han tillträder tjänsten.

Genom tillmötesgående från pastorsexpeditionen är denna legala förteckning möjlig. Avlidna/jordfästa i Vittsjö, Verum församlingar 2019 som är gravsatta på kyrkogården.

Händelser

 

Röda Korset
24 feb 2020
18:00 -
Emmaljunga byalag årsmöte
24 feb 2020
18:30 -
Musikquiz Linden
27 feb 2020
13:00 -
EFS stugan
29 feb 2020
18:00 -
Årsmöte Bjärnums Museum
07 mar 2020
14:00 -
Café Emmaljunga folkets hus
11 mar 2020
08:00 - 17:00
Vittsjö GIK - Linköping
15 mar 2020
15:00 - 17:00
Vittsjögruppen bjuder söndagsfika
15 mar 2020
15:00 -
Fotboll Göteborg FC - Vittsjö GIK
22 mar 2020
15:00 - 17:00
Café Emmaljunga folkets hus
31 mar 2020
08:00 - 17:00