KRISTIANSTAD. Under fredagskvällen drog damallsvenskan åter igång. För Vittsjös del fanns revansch att hämta, detta efter förlusten mot Kristianstad på hemmaplan med 2-0 i juni.

Det blev en match där hemmalaget Kristianstad var det något bättre laget matchen igenom. Efter enastående målvaktsspel av Sabrina De Angelo i Vittsjömålet stannade förlusten på 1-0.

 

Vittsjös klart bästa spelare Sabrina De Angelo

På ett varmt och soligt Kristianstad Arena med stor publik på plats startade domare Sara Persson derbymatchen.
Efter drygt sju minuter spelade är det Kristianstad som kopplat ett visst grepp om matchen. Sabrina De Angelo har tvingats till flera fina ingripande. Vittsjös långbollar mot Linda Sällström och Clara Markstedt når inte fram. Efter halvtimmen spelad är det Sabrina De Angelo som flera gånger räddat Vittsjö från baklängesmål. I den 38 minuten skapar Vittsjö efter skott från Clara Markstedt sin första hörna detta mot fyra för Kristianstad. Två minuter senare har Jutta Rantala ett vasst lågt skott som Melina Loeck i Kristianstadsmålet räddar. Första halvlek slutar oavgjort. Det är dock hemmalaget som var närmast en ledning. Vittsjö har under halvleken envisats med att bygga alla anfall från högerkanten, något som Kristianstad verkar ha läst.

21-åringen anhölls misstänkt för grov stöld av åklagare.
Sydöstran

Värden för 75 000 kronor stals ur tom villa.
Västmanlands Läns Tidning

Tjuvar länsade tom villa.
Sydsvenska Dagbladet

Soldater avrättades i avskräckande syfte så att de inte skulle frestas att begå ytterligare brott.
Metro

Misstänkt pappa försatt på fri fot.
Dagbladet

Män är män redan vid födseln.
Norrländska Socialdemokraten

Även när kvinnor utgör nyheten i kapaciteten av att vara expert får man ofta veta att hon är mor, vilket man sällan får veta om män i motsvarande position.
Dagens Nyheter

Gunde, gift med före detta landslagsåkerskan Marie, födde natten innan tremilen i Falun parets första barn - en dotter.
Dagens Nyheter

Vi måste bli bättre på att rekrytera kvinnor. Ett problem är den fördelning av svaren vi får in när vi ska anställa någon. Av 50 grabbar är endast två tjejer”, säger Eva Liljeros.
Svenska Dagbladet

VITTSJÖ. Den 23 augusti med start kl 19 ger Malmö opera en presentation av deras olika uppsättningar inför hösten och våren i Medborgarhuset i Vittsjö.

Häng med när operasångerskan Elísabet Einarsdóttir, trombonisten Martin Hultkvist och pianisten Albert Van Pham skvallrar om allt som är värt att veta om vår kommande säsong, skriver Malmö opera i pressmeddelande.

Tillsammans är de ute i Skåne för att presentera säsongen 2022/23 med en underhållande och informativ föreställning i musikteaterkonstens tecken. Elísabet, Martin och Albert tar med publiken på en teatralisk, musikalisk och magisk resa genom de olika uppsättningar som Malmö Opera sätter upp kommande säsong.

Med sång, musik och berättelser guidar de publiken genom välkända operaklassiker, familjemusikal, balett och gamla favoriter såväl som nytt och experimentellt.

Gluttsnäppa (Tringa nebularia) är en utpräglad långflyttande vadare som häckar i norra palearktis på myrar i skogslandskap.

Gluttsnäppan är en långbent, långvingad, långhalsad och smäcker fågel med en lång och grov svagt uppåtkrökt näbb. Den är 30–34 cm lång och har ett vingspann på 55–62 cm.

I Sverige häckar den i skogslandskap från en linje mellersta Värmland till nordvästra Gästrikland och norrut. Under flyttningen ses den även längre söderut vid flacka kuster och slättsjöar.

När den flyger ser man en lång, bred vit kil på ryggen som sträcker sig ända ner på stjärten i stark kontrast till de gråsvarta vingöversidorna.

VITTSJÖ. Just nu pågår vägarbete vid järnvägsövergången i centrala Vittsjö.

Under våren upptäckes skador på den kulvert som leder ”Prästa-bäcken” ut i Vittsjön. Ny kulvert kom snabbt på plats men sedan avstannade arbetet bland annat för semestrar.

Nu har vägverket tagit beslut att återuppta arbetet. Uppdraget ligger på Skanska som sätter upp räcke mot det grönområdet som även utgör rastplats invid Vittsjön.

Mikael Carlsson Skanska, berättar att Trafikverket även tagit beslut att helt ta bort trottoaren på vägens norra sida. Detta för att därmed kunna bredda vägbanan. På den södra sidan (mot bussområdet) kommer att finnas trottoar med kantsten mot vägbanan och räcke mot branten ner mot bäcken.

VITTSJÖ. Vittsjö GIK Hässleholm har skrivit kontrakt med den amerikanska mittfältaren Brenna Rae Ochoa, skriver klubben på sin hemsida.

Ochoa kommer ursprungligen från Omaha i USA och har där varit en framgångsrik spelare för University of Nebraska. Hon är 23 år och påbörjade sitt europaäventyr i danska Fortuna Hjörring 2020. I fjol skrev hon på för tyska Duisburg där hon startade i samtliga matcher när Duisburg spelade upp sig högsta ligan i Tyskland.

Ulf Kristiansson tränare, säger så här om senaste tillskottet i truppen: ”I Vittsjö pratar vi mycket om att höja intensiteten i det vi gör, att vara maximala ofta. I Brenna Ochoa får vi en spelare som kommer att hjälpa oss med just det, både defensivt och offensivt. En tuff men också skicklig spelare som kommer att göra vår verksamhet bättre.”

Kontraktet är skrivet för säsongen 2022 med möjlighet till förlängning 2023.

 

FARSTORP. På måndag den 15 augusti klockan 19 har Centerrörelsen i Farstorp kallat till offentlig hearing i Farstorps bygdegård. Frågan gäller ”BO OCH LEVA PÅ LANDSBYGDEN/ I FARSTORP".

I pressmeddelande till Portalen skriver Staffan Andersson, sekreterare för Centerrörelsen i Farstorp, att varje partis företrädare kommer att få högst två minuter på sig för att presentera sitt partis landsbygdspolitik.
Kvällens moderator, Kim Pettersson, kommer sedan att gå igenom ämnesområde för ämnesområde som berör landsbygden med frågor till de olika partiföreträdarna. Publiken kommer också att ges möjlighet att ställa frågor till debattdeltagarna.

Säkert kommer den lokala skolfrågan och den stora energifrågan som berör hela södra Sverige att tas upp, tillägger Staffan Andersson.

Anmälda deltagare är Lina Bengtsson, Moderaterna, Christer Caesar, Kristdemokraterna, Anders Edwall, Centern, Agneta Olsson, Enochsson, Liberalerna, Jonas Klein, Folkets Väl, Hanna Nilsson, Sverigedemokraterna, Lena Wallentheim, Socialdemokraterna, Magnus Åkerborn, Vänsterpartiet och Dolores Öhman, Miljöpartiet.

Det är vår förhoppning att det ska bli en för publiken givande och informativ hearing, avslutar Staffan Andersson.

 

Ö GÖINGE. Rälsbussen mellan Broby och Osby lades ner i slutet på 60-talet. Kort därefter avslutades även godstrafiken på sträckan. Numera trafikeras sträckan endast av dressincyklar.

Dressiner står uppradade i väntan på att få ge sig ut på rälsen.

Om temperaturen inte är allt för hög är dressincykling ett miljövänligt sätt att spendera några timmar på. Att det är miljövänligt innebär inte på något sätt att det sker utan någon energipåverkan. Det är då mänsklig energi och fullt förnybar. Sträckan från Broby ser ut att vara ganska plan men den lutar svagt uppför hela tiden. Detta får det att kännas i benen, speciellt när det är endast en km kvar till Glimminge, då högsta punkten nås. Väl framme i Glimminge är det dags att fylla energidepåerna.

Händelser

 

Öppet hus i Uggletorpsstugan
14 aug 2022
13:00 - 16:00
Söndagsöppet på Bjärnums Museum
14 aug 2022
14:00 - 17:00
Biljard
18 aug 2022
10:00 - 12:00
"Säsongspresentation" Malmö Opera
23 aug 2022
19:00 -
Biljard
25 aug 2022
10:00 - 12:00
TEKNIKENS DAG på Bjärnums Museum
27 aug 2022
11:00 - 17:00
Familjeträff Hembygdsstugan Emmaljunga
27 aug 2022
14:00 - 16:00
STÄNGT på museet
28 aug 2022
08:00 - 17:00
Biljard
01 sep 2022
10:00 - 12:00
Zickermandagen på Biblioteket
03 sep 2022
10:00 - 16:00