VITTSJÖ. Qstar bensinmack har bidragit till mindre utsläpp av skadliga avgaser och renare natur. I går eftermiddag installerades de första ”pumparna” för laddning av fordon med eldrift. Efter hand kommer fler sådana laddstationer att monteras på Qstar macken. Visserligen är E 85 pumpen på plats men åtgången på detta bränsle är minimal.

 

Två av ”elpumparna” är redan på plats. Fler kommer.

Av utrymmesskäl kan inte elmackarna placeras vid övriga pumpar då laddning av elbils batteri tar cirka 45 minuter. Sådan elpump skulle hindra tankning från tidigare pumpar då väntetiden blir lång. Tidigare har närmaste laddstation funnits i Markaryd och Hässleholm. Nu kan boende i och omkring Vittsjö ladda elfordon på hemmaplan. -Detta är verklig service för landsbygden med elmack, säger föreståndare Andreas Fernebrand.

Bergfink (Fringilla montifringilla) är en liten fågel som tillhör familjen finkar.

I Sverige häckar den i Norrlands skogs- och fjälltrakter, i synnerhet i björkskogar. Man räknar med att det finns ett par miljoner fåglar i Norrland. Artens häckningsområde i Sverige sträcker sig ungefär till Dalälven. Den övervintrar i södra Sverige om tillgången på mat är tillräcklig. Där kan den ses vid fågelmatare, men förekommer också i Skånes bokskogar.

Den lever främst av frön och bär och sommartid även på ryggradslösa djur. I sina vinterkvarter är den specialiserad på bokollon.

VITTSJÖ. Nedan följer några aktuella händelser som hände för 75 år sen. Fortsättning följer angående händelser vart femte år.

• Folkmängden minskade med en person 1944. Den 1 januari 1945 fanns det 2 769 boende i församlingen.

• Norra Skåne utkom tre dar/vecka och kostade i prenumeration 14 kr/år.

Bildsköne Bengtsson tillsammans med Tatuerade Johansson.

• Den Vittsjö-födde Bildsköne Bengtsson greps och förhördes i Kristianstad. Friluftsmänniskan B B älskade friheten och trivdes inte inom fängelsernas murar. Han hade tillbringat julhelgen på Söderåsen.

• Kristidsnämnden delade ut ransoneringskort för tobak och kaffe i församlingens skolor.

• Ransoneringskalendern var ovanligt omfattande i årets åtta första månader. Strängt taget var allt ransonerat utom blodkorv. Fortfarande sökte sig avlägsna bekanta i tätorter till lantbrukare som hade höns och grisar! Under augusti månad blev det extra tilldelning av 250 gram kaffe

• Inför vårrean sålde Bror A Nilsson ut kostymer för 75 kronor.

BJÄRNUM. Swisha valfritt belopp till 0738099478, märk gåvan med “Nybo” eller gå in till Araliablomsteraffär och lämna din gåva 30/3 –5/4 så förmedlar vi blommorna.

Faller projektet väl ut förlänger vi det.

Vi tackar på förhand Birgitta o Zara

CORONA. Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Man kan undra om det finns någon 'lägstanivå' för bedragare? Till och med nu i coronatider så använder sig bedragare av denna situation för att skaffa sig personuppgifter och e-postadresser. Det har till ecempel förekommit e-post som uppger sig komma från Karolinska institutet och för att få mer information ska man då skicka e-post till karolinskainstituten@gmail. (en helt falsk e-postadress, karolinska använder sig knappast av gmail...) Detta har sänts både som e-post och via SMS. Detta är endast ett exempel på lurendrejeri.

Jag kan rekommendera denna länk: https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar/folkminnesarkiven-berattar/arkivberattelser/2020-02-07-coronavirus-ryktesspridning-och-vandringssagner.html Där står det mycket intressant, bland annat om den ryktesspridning som sker via sociala medier och via 'fake news'.

• Årets fjärde månad knackar på. Vad har den att erbjuda eller bjuda på? Förhoppningsvis har de små partiklarna i luftrummet decimerats och samhället kan börja återgå till normal rytm? Det finns så mycket att se på i närområdet utan att åka till utomland. Du behöver inte åka till nordanland för att titta på fjällsippa!

• Sommartiden inföll i dag söndag. Många byråkrater och utredningar skulle bli arbetslösa om detta löjliga påfund slopades. Normalt är normaltid det bästa.

• Josef Svanström, Emmaljunga skall åter resa tillbaka till Amerika 1895. Han sålde därför sitt hemman i Emmaljunga lämpligt att bygga en kvarn i vattendraget genom ägorna.

• Till kommunalstämma år 1900 kom ordföranden och två församlingsbor. Stämman beslutade att inte hålla någon stämma!


Lönsholma sångkör framför ”sin” skola

TALLIN. Tillsammans med några vänner åkte vi båt från Stockholm till Tallin. Bara båtresan genom Stockholms skärgård i bra väder är en upplevelse, fantastiskt är också att se dessa stora färjor kryssa mellan öar o skär och samtidigt möta andra lika stora färjor.

Efter en god natts sömn kom vi till Tallin på morgonen. Vi hade bokat hotellrum nära Tallins gamla stad. Det blev många härliga promenader under två dagar i en stad som har en historisk prägel. Där är en ringmur med sina torn, trånga gränder, kyrkor, gammalt apotek o trevliga kaféer o matställen.

Händelser

 

Föredrag av Ingvar Lindberg INSTÄLLT
01 apr 2020
19:00 - 21:00
SPF månadsmöte INSTÄLLT
03 apr 2020
14:00 -
Öppet Hus med föreläsare Fredrik Gunnarsson. INSTÄLLT
05 apr 2020
14:00 -
Premiär Allsvensk fotboll INSTÄLLD
05 apr 2020
15:00 - 17:00
Föredrag av Ingvar Lindberg INSTÄLLT
08 apr 2020
19:00 - 21:00
Föredrag av Ingvar Lindberg INSTÄLLT
15 apr 2020
19:00 - 21:00
Allsvensk fotboll, första hemmamatchen INSTÄLLD
19 apr 2020
15:00 - 17:00
Föredrag av Ingvar Lindberg INSTÄLLT
22 apr 2020
19:00 - 21:00
Allsvensk fotboll
26 apr 2020
13:00 - 16:00
Föredrag av Ingvar Lindberg INSTÄLLT
29 apr 2020
19:00 - 21:00