Snöklocka (Leucojum vernum), även kallad Klosterlilja, är en amaryllisväxt som beskrevs av Carl von Linne.

Snöklockan blir 15–20 hög och doftar gott. Den vita blomman har 6 kalkblad, alla lika långa. Blomningstiden är april–maj. Lökar sätts bäst på hösten, dock ej mycket sent. Den börjar nämligen skjuta nya rötter på sensommaren.

Uppdaterad med extra bilder

VITTSJÖ. Vittsjö tog i premiären på söndagen tre poäng genom att besegra Piteå med 2-1 på hemmaplan. En match som spelmässigt från båda lagen kan beskrivas som just en ”premiärmatch”.

Tyvärr saknades på grund av Corona-restriktioner helt Vittsjös omvittnat starka hemmapublik.
Första halvlek kom att bli ganska jämn match spelmässigt. I den 26 minuten tar dock Piteå lite oväntat genom Ellen Löfqvist ledningen.

Emily Gielniks boll på väg in bakom Guro Pettersen i Piteåmålet

Knappt 10 minuter senare kvitterar Emily Gielnik efter vacker assistans från Ebba Hed.

Mie Leth Jans skott stryker utanför stolpen

Vittsjö fortsätter med en rad farligheter där bland annat Mie Leth Jans har skott strax utanför. Halvleken slutar med viss spelmässig övervikt för Vittsjö 1-1.

VITTSJÖ. Vi har kommit in en bit i månaden april med allt vad det innebär, ömsom med solen som tittar fram ibland bakom molnen men vindarna blåser så isande kallt och rätt som det är så haglar det och snön vräker ner. Så visst är det redigt april väder.

Men snart så kommer våren, den är efterlängtad som alltid och vi människor vi väntar på att det det skall bli som vanligt igen. Inga restriktioner, ingen covid bara att få komma igång med det som vi brukar att göra.

Visst har det hänt en hel del under årets femtonde vecka, här följer ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Välkommen att påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

EMMALJUNGA. Det är väl allmänt känt att i dessa Corona tider säljs jättemycket cyklar och därmed ökar ju stölderna. 

Cyklar stjäls mest runt fastigheter eller i dess närhet. Skåne med Lund, Malmö och Hässleholm tillhör de mest drabbade. Kanske beror det till en del på lättheten att cykla i vårt landskap. De platser som helt saknar denna brottslighet är Bjurholm och Dorotea. Under 2020 anmäldes 77.207 stulna och endast några få återfanns, denna summa hade blivit betydligt högre om alla stölder anmälts, troligen runt 200 000. (mörkertal) Skriver vittsjobjarnum.nu

VITTSJÖ. Under torsdagen blev Vittsjös A-plan godkänd för spel. 

Redan på kvällen samma dag tränade laget för första gången på planen. Med vid träningen fanns från Australien nyanlända Emily Gielnik och Clare Polkinghorne. I ett av målen stod Sabrina D’ Angelo. Även Tove Almqvist fanns med vid träningen. Emily Gielnik kommer från en storartad säsong i Brisbane Roar i Australien. Det hann bli 13 mål på tolv matcher vilket är tangerat rekord för ligan. På väg till Vittsjö spelade Gielnik och Polkinghorne landskamper med Australien i Tyskland och Holland. Skriver vittsjobjarnum.nu

EMMALJUNGA. Det är väl allmänt känt att i dessa Corona tider säljs jättemycket cyklar och därmed ökar ju stölderna. Cyklar stjäls mest runt fastigheter eller i dess närhet.

Skåne med Lund, Malmö och Hässleholm tillhör de mest drabbade. Kanske beror det till en del på lättheten att cykla i vårt landskap. De platser som helt saknar denna brottslighet är Bjurholm och Dorotea.

Under 2020 anmäldes 77.207 stulna och endast några få återfanns, denna summa hade blivit betydligt högre om alla stölder anmälts, troligen runt 200 000. (mörkertal)

Påssjuka (parotit)

Påssjuka är nog en av de lindrigaste av virussjukdomarna och är i det närmaste utrotad.
Smittämnet finns i saliven, efter två, tre veckors inkubationstid och hög feber under relativt kort tid, uppstår svullnad i stora spottkörtlarna på ansiktets framsida.
Drabbar i stort sett bara barn mellan 5-15 år och är bara smittsam under tiden svullnaden består.

Vuxna kan drabbas och det var precis det som hände min far, i stort sett hela familjen smittades, utom mor som fick sköta allt. Far led ordentligt av sjukdomen, svullnaden spred sig till hans testiklar och det innebar husläkarbesök. Risk för sterilitet fanns.

Detta hände på 1950-talet, även då stängdes skolorna under den korta tid som smittan härjade.

VITTSJÖ. Under ett Trygg i Vittsjöpass händer ibland mycket konstiga saker.

Under mitt senaste pass, natten mellan onsdag och torsdag denna veckan noterade jag vid 23-tiden en svart BMW combi och en svart VW Golf vars förare uppträdde synnerligen märkligt. Efter mitt visade intresse för dem drog båda bilarna i hög fart norröver.

Att i detta läge rapportera händelsen till polis är viktigt, -för patrullen känns det som lite av en livförsäkring. Kanske vet polisen mer om bilarna och ägarna, samtidigt som de blir varse att något brottsligt kanske är på gång i Vittsjö med omnejd just nu.

VITTSJÖ. Under torsdagen blev Vittsjös A-plan godkänd för spel. Redan på kvällen samma dag tränade laget för första gången på planen.

Med vid träningen fanns från Australien nyanlända Emily Gielnik och Clare Polkinghorne. I ett av målen stod Sabrina D’ Angelo. Även Tove Almqvist fanns med vid träningen.

Emily Gielnik kommer från en storartad säsong i Brisbane Roar i Australien. Det hann bli 13 mål på tolv matcher vilket är tangerat rekord för ligan. På väg till Vittsjö spelade Gielnik och Polkinghorne landskamper med Australien i Tyskland och Holland. Även där visade Gielnik att hon tagit med sig målformen till Europa genom att göra två mål mot Tyskland.

Händelser

 

Promenad i grupp
26 apr 2021
09:30 -
Promenad i grupp
03 maj 2021
09:30 -
Promenad i grupp
10 maj 2021
09:30 -
Promenad i grupp
17 maj 2021
09:30 -
Promenad i grupp
24 maj 2021
09:30 -
Promenad i grupp
31 maj 2021
09:30 -