Gert Svensson

Rådjur (Capreolus capreolus) är ett litet hjortdjur som förekommer i Europa och Mindre Asien. Benämningen på en vuxen hane är bock. Honan kallas för get eller rå, ungdjur under första året kallas kid eller killing, och getter som ännu inte fött kid kallas för smaldjur.

Skedand (Spatula clypeata eller Anas clypeata) är en vanlig simand med stort utbredningsområde på norra halvklotet. Skedanden är en medelstor and med en längd på 44–52 centimeter och vingspann på 73–82 centimeter. Den har en kort hals och en iögonfallande stor och platt näbb, som ger den ett framtungt intryck både simmande och i flykten. Benen är orangefärgade, den har en grön vingspegel och dess vingundersidor är ljust gråvita med en mörk bakkant.

Gråhäger, ibland bara kallad häger, (Ardea cinerea) tillhör familjen häger inom ordningen pelikanfåglar.

Hägern bygger bo i höga träd, helst bokar eller almar i skogsmark, vid insjöar och havsvikar med bräckt vatten. Gråhägern häckar i kolonier ibland på upp till 50–100 par.

Bona är glest byggda av grenar och kvistar, på ovansidan fodrade med gräs och hår. Den lever monogamt. Honan lägger en kull om året med i genomsnitt 3-5 ägg, ibland så många som 10, vilka är blåaktigt gröna, utan fläckar. Ruvningen pågår mellan 25 och 28 dygn och när äggen är kläckta tar båda föräldrar hand om ungarna i cirka 42–45 dygn tills de är flygga.

VITTSJÖ. Januari har varit helt ur led, det har varit mulet och regn hitintills 90 mm regn och med tjocka moln som inte solen kommer i genom men det finns hopp, ibland kan solen titta igenom molnen


Blommor tror det är vår, snödroppen är ju tidig


Lungörten ska inte blomma förrän senare i vår

Havsörn (Haliaeetus albicilla) är en mycket stor rovfågel. Havsörnen är en mycket stor örn med ett vingspann på 190–240 cm, en längd på 76–94 cm och en ungefärlig vikt på 3,5–7 kg (honor är i genomsnitt ett drygt kilo tyngre än hanar). Som hos de flesta rovfåglar är honan större än hanen.

Svenska havsörnar kan vintertid flytta söderut så långt som till mellaneuropa, men kan också flytta kortare sträckor eller stanna kvar vid häckningsområdet.